Biljke pričaju, zar ne?

Biljke su sposobne da međusobno komuniciraju, i to na način koji je mnogo složeniji nego što možemo i da zamislimo, tvrdi američki naučnik Ričard Karban (Richard Karban) s Univerziteta u Kaliforniji. Profesor priznaje da je njegovo istraživanje u određenom smislu kontroverzno, međutim, uveren je da biljke razgovaraju hemijskim porukama i upozoravaju svoje srodne komšije na opasnosti od različitih predatora. Čim biljka primi ovakvu poruku, ona se priprema za odbranu od napadača kao što su gusenice ili skakavaci, tvrdi profesor Karban.
Profesor tvrdi i da je svojom studijom uspeo da dokaže postojanje ove komunikacije. On je, naime, makazama zarezao lišće pelina onako kako bi to učinili skakavci. Biljke koje su se nalazile na udaljenosti od oko 60 cm od oštećenog grma pretrpele su kasnije manje štete od sezonskog napada skakavaca nego druge biljke koje su se nalazile pored neoštećenih jedinki. Zanimljivo je da ista pojava nije zabeležena kod biljaka koje su imale kontakt preko korenja, ali ne i preko vazduha (čije su krošnje izolovane plastičnim vrećama).
Komunikacija u grmu pelina odvija se pre svega među pojedinim granama iste biljke. Karban veruje da je komunikacija među grmljem logičan nastavak ovog sistema dojavljivanja. Signali su odaslati komšijskim biljkama u periodu od tri dana nakon oštećivanja.
"Biljke su sposobne da reaguju na složene dojave koje uključuju višestruke stimulacije. One ne reaguju samo na znakove u svojoj okolini već i same stvaraju znakove kojima komuniciraju s drugim organizmima, kao što su oprašivači, raznosači semenki, biljojedi ili njihovi neprijatelji", objasnio je profesor Karban.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkekomuniciranjenauka
Komentari (0)
Dodaj komentar