Bojni brodovi sutrašnjice

Najveće izmene u pomorskom dizajnu, od kada je drvo ustupilo mesto metalu kao materijalu, oličene su u najnovijem brodu britanske ratne mornarice (Royal Navy), RV Triton, koji je nedavno porinut u more. Izgrađen je u brodogradilištu u Southhampton-u od strane kompanije Vosper Thornycroft (VT), proizvođača tradicionalnih plovila od 1900. godine. Ono što je jedinstveno za ovaj brod je da je to najveći trimaran na svetu, odnosno da ima tri međusobno povezana trupa i da on možda predstavlja budućnost ratnog, ali i civilnog pomorstva. Oznaka „RV“ ispred imena Triton, pokazuje da se radi o istraživačkom plovilu (Research Vessel), međutim takvom, koje bi se lako moglo osposobiti za vojne namene.

Dizajneri i mornarica želeli su da igraju na sigurno i da novi koncept provere u praksi, pre nego što krene proizvodnja čitave flote sličnih trimarana. Zato je brod krenuo na 18-tomesečni rigorozni program pomorskog testiranja, koji je već privukao interes mornarica širom sveta, naročito američke. Po povratku u Britaniju, temeljno će biti analizirani rezultati testiranja, uz izglede da ovo plovilo postane ponos britanske ratne flote i revolucionarna dizajnerska osnova za buduće ratne brodove, naslednike britanskih fregata Tip 22 i Tip 23.

Prednost koncepta trimarana, koji zapravo i nije nov, jer ga pacifički narodi poznaju i primenjuju na svojim kanuima već vekovima, je brzina i stabilnost. Manji spoljašnji trupovi smanjuju ljuljanje broda po nemirnom moru. Podela tereta na 3 dela, takođe znači da brodski motori ne moraju da pokreću jedan masivni trup preko talasa, što smanjuje otpor za 20% i povećava efikasnost. Druge prednosti trimarana su: manji gaz, tako da je moguće ploviti plićim vodama; dodatni prostor na palubi za smeštaj heliodroma, što povećava operativnu upotrebljivost helikoptera; manje problema sa morskom bolešću za posadu; smeštanje motora u više trupova, smanjuje rizik da se jednim pogotkom brod izbaci iz stroja; borbena žilavost će biti znatno unapređena, jer će u slučaju proboja jednog trupa, ostali trupovi brod održati na površini.

Dužina RV Triton-a je 98 m, najveća širina 22,5 m, nosivost 1100 tona, gaz 3,2 m, maksimalna brzina oko 20 čvorova, domet je oko 3000 nautičkih milja, a posadu trenutno čine 12 mornara i 12 članova naučnog osoblja. Potencijalno naoružanje bi se sastojalo od:

  • Jednog topa srednjeg kalibra
  • Dva topa malog kalibra
  • Dva mitraljeza
  • Raketa voda-vazduh srednjeg dometa
  • Raketa voda-voda
  • Sistema za lansiranje torpeda (opciono).
  • Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

    nauka
    Komentari (0)
    Dodaj komentar