Bombe na placu prve evropske fabrike 'Tesle'

Nemačka policija je danas saopštila da su njeni pirotehničari neutralisali sedam bombi iz Drugog svetskog rata na placu gde će biti prva evropska fabrika američkog proizvođača automobila „Tesla“, u blizini Berlina.

Bombe su neutralisane „bez ikakvih problema“, rekao je portparol policije agenciji DPA.

Te relativno male bombe su tokom rata bacili američki avioni.

Proizvođač električnih automobila „Tesla“ je prošle nedelje kupio 300 hektara zemljišta u Gruenhajdu, istočno od Berlina, za 40,9 miliona evra.

„Tesla“ predviđa da će fabrika, prva u Evropi, početi rad 2021. godine i da će u punom kapacitetu godišnje proizvoditi 500.000 vozila, uključujući SUV model „Y“ i limuzine „Model 3“.

Taj projekat je kritikovan zbog lokacije u šumovitom području. Kritičari tvrde da bi krčenje šume moglo naštetiti divljim životinjama i opskrbi čistom vodom.

Vlasnik „Tesle“ Ilon Mask tvrdio je da to nije prirodno šumovito područje i da će fabrika „samo mali deo“.

Njegova kompanija, nastala 2003. godine, ima vodeću ulogu u razvoju i proizvodnji električnih automobila, koji se, uz „autonomna vozila“, smatraju budućnošću automobila dok se ekološka politika pooštrava širom sveta.

Pošto su njegovi prvi modeli – limuzina „Model S“ i SUV „Model X“ bili skupi, „Tesla“ je počeo masovnu proizvodnju „Modela 3“, čija osnovna cena od 35.000 dolara je privlačna srednjoj društvenoj klasi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar