Borba za nove domene

ICANN je proglasio trku otvorenom. Svako ko je voljan da plati 50.000 dolara (bespovratna taksa) moći će da konkuriše u borbi za osvajanje novog domena. Zasad, kako ističe i portparol ICANN-a, trka više liči na puzanje, jer broj konkurenata i nije tako velik. Ipak očekivanja su da se taj broj naglo poveća pred kraj konkursa koji je otvoren do 02. oktobra.

Po isteku ovog roka, javnost će dobiti dve nedelje za komentare i mišljenja u vezi svih pristiglih predloga, da bi u novembru bila objavljena kratka lista finalista. Već u januaru ICANN bi trebao da donese konačnu odluku o novim domenima.

Mnogi posmatrači komentarišu mali broj pristiglih aplikacija i uopšte, samu ideju o novim domenima. Ocene su da je ICANN čitav konkurs započeo bez jasne predstave o cilju. Već najosnovnije pitanje, broj novih domena, nije definisano, tako da, po rečima predsednika ove organizacije Esthera Dyson-a, možemo očekivati između 3 i 20 domena. Rasprave o broju još uvek traju u samom ICANN-u, a korisnici i stručnjaci se pitaju čemu novi domeni i ima li ikakve strategije. Stoji činjenica da na Internetu vlada haos i da je u ogromnom broju stranica sve teže pronaći pravi sadržaj. Dakle, neka vrsta katalogizacije je neophodna. Novi domeni su predstavljali šansu da se postojeće stanje makar malo sredi, ali nastupanje ICANN-a bez definisanog plana baš ne uliva nadu da će se nešto bitno desiti u tom smeru.

Jedan od potencijalnih učesnika takmičenja je i Alan Ezier, suvlasnik i predsenik kompanije Website.ws. Kompanija je poznata po tome što je platila Zapadnoj Samoi (Western Samoa) za njen teritorijalni domen .ws. Ezier nije siguran da li će njegova kompanija da aplicira, i ako se donese takva odluka biće to u poslednjem trenutku, po njegovim rečima. On ističe da je ovakvo oklevanje upravo uslovljeno konfuzijom koju je ICANN uneo i nejasnim kriterijumima po kojima će novi domeni biti izabrani. S druge strane je i, po mnogima, prevelika suma od 50.000 dolara koja se učesnicima neće vraćati bez obzira da li su u „trci“ pobedili ili ne. ICANN ovaj iznos pravda načinom zaštite od irelevantnih ili neozbiljnih predloga, kao i činjenicom da će pobednici postati administratori svojih domena u čemu leži potencijalno velika zarada.

Ovakve konstatacije imaju smisla, jer su Network Solutions upravo zahvaljujući ugovoru sa američkom vladom o administriranju .com, .net, .org i .mil domena postali finansijski gigant. I sam Eizer se slaže sa ovakvom činjenicom. „Razmislite o tome koliko stotina miliona kompjutera postoji na svetu, a ipak samo 5 miliona korisnika poseduje svoj domen. Takva situacija će se sigurno izmeniti“, kaže on.

Iako predlozi neće biti izneseni u javnost još najmanje mesec dana, već postoje indicije koji bi to domeni mogli da učestvuju u finalnoj trci. Tu su „specijalizovani“ .movie i .bank, ali i domeni opšteg karaktera .web i .site. Nisu ni javno objavljena imena konkurenata, ali je ipak „procurelo“ da se među njima nalazi i „koalicija“ od 22 kompanije za registrovanje domena, među njima i Network Solutions i Registry.com.

Komentari stručnjaka i običnih korisnika su veoma različiti, ali se ipak svi slažu u jednom: ICANN nema pravu strategiju niti je jasno kako će izabrati nove domene. Postoje i sumnje u opravdanost i smisao uvođenja novi domena opšteg karaktera kao što su .web i .site pored postojanja sasvim zadovoljavajućih .com, .net i .org. Ko će uopšte hteti da pored opšte prihvaćenog .com za svoju firmu kupuje ovakav nov domen? Verovatno će se takav potez svoditi na one koji već imaju domene i žele da zaštite svoje ime. I ako novih domena bude 20 eto novih troškova. Ako se neko ipak odluči za .web npr. moraće da uloži ogromna sredstva da bi ispropagirao novi domen, a rezultat će najverovatnije biti značajan dodatni saobraćaj za već postojeće .com domene istog ili sličnog naziva. Zato se postavlja pitanje kome uopšte trebaju .web i .site domeni? Verovatno samo kompanijama za registrovanje kao vid nove zarade. S druge strane stručnjaci ističu opravdanost domena kakvi su .tv, .movie, .bank ili .sex koji bi uneli malo reda u postojeći haos.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar