Britanska Internet politika

„Velika Britanija će postati vodeća zemlja u svetu e-commerce-a“, izjavio je premijer Tony Blair, otkrivajući čitav niz mera kojima vlada namerava da unapredi Internet u toj zemlji. Zaista, planovi su veoma ozbiljni, a Engleska je, čini se, naumila da zavlada evropskim tržištem i spreči širenje Amerike koja je vodeća u svetu Interneta.

Skorašnja istraživanja su pokazala da je u Evropi Internet najpopularniji u Engleskoj i Italiji i da ove dve zemlje imaju perspektivu brzog širenja mreže i njenog uvođenja u sve pore života. S druge strane su bila britanska ispitivanja koja govore o ipak velikom procentu stanovništva kome je Internet nedostupan ili preskup, ili jednostavno nešto potpuno strano.

Zato je i britanska vlada odlučila da izdvoji 1 milijardu funti koje će poslužiti za postavljanje svih vladinih servisa na Internet do 2005. godine. Drugi fond iznosi 15 miliona funti i namenjen je unapređenju online poslovanja. Kriza primećena u e-commerce-u posledica je manjka znanja u ovoj oblasti i odsustva pravih poslovnih planova. Zato će i ova suma poslužiti zasnivanju razgranete mreže stručne podrške za sve koji su u svetu Internet poslovanja ili tek nameravaju da u njega uđu.

Originalni potezi britanske vlade obuhvataju i osnivanje 600 online centara koji bi omogućili siromašnijim slojevima stanovništva pristup novim tehnologijama i obrazovanje u toj oblasti. Više ovakvih centara je već otvoreno i pomaže beskućnicima i nezaposlenima da se ponovo uklope u društvo.

Vlada nastoji da ovim merama ukine veštačku podelu između „stare“ i „nove“ ekonomije i pokaže da postoji samo jedna ekonomija koja je preobražena informacionim tehnologijama.

„Ako na pravi način odgovorimo na nove izazove, bićemo u stanju da decenije krize ostavimo iza sebe i postanemo jedna od najuspešnijih ekonomija u 21. veku“, ističe Tony Blair. Čitav projekat ima i svoj sajta na adresi: www.ukonline.gov.uk

Na UK Online sajtu Britanci mogu da pročitaju vesti o najnovijim inicijativama, pridruže se čitavom projektu ili dođu do svih servisa vlade koji su dostupni na mreži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar