Brže i lakše ispisivanje SMS poruka

Slanje SMS poruka postalo je uobičajen način komuniciranja i svakodnevna potreba. Mobilni telefoni su, međutim, sve manjih dimenzija. Onima sa slabijim vidom i masivnijim prstima nije baš lako da ispune tu svakodnevnu „obavezu“. Pravo rešenje bilo bi imati „normalnu“ tastaturu i izbeći pritiskanje tastera dva ili tri puta, kao što se to radi na standardnim tastaturama mobilnih telefona, a što obično otežava slanje dužih poruka. Na pomolu je upravo takvo rešenje mobilnog telefona. Ono će se tokom ove godine pojaviti u Kanadi, a nešto kasnije i u drugim delovima sveta. Na njegovom razvoju rade kompanije Digit Wireless (proizvođač tastatura), LG Electronics (proizvođač mobilnih telefona, između ostalog) i kanadski operater Telus Mobility.

Ovaj projekat objavljen je na konferenciji CTIA Wireless 2004 u Atlanti. Tastatura koju proizvodi kompanija Digit Wireless naziva se Fastap, pa se i mobilni telefon za sada pominje sa tim imenom. Zapravo, prvu takvu tastaturu kompanija je realizovala još 2000. godine. Zatim je napravila dogovor sa Intel-om i Texas Instruments-om o promovisanju te ideje, ali je tek najnoviji dogovor povezan sa konkretnom komercijalizacijom. Fastap tastatura dizajnirana je upravo za slanje tekstualnih poruka i ostalih aplikacija na mobilnom telefonu. Omogućava intuitivno i brzo kucanje, pri čemu ni na koji način ne remeti dizajn mobilnog telefona.

Kao podlogu za Fastap tastaturu LG Electronics je ponudio svoj model <LG 5450. To je 3-band telefon srebrnosive boje, sa preklapanjem i dimenzijama 89 x 45 x 25 milimetara, dok mu je težina 110 grama. Napaja se standardnim litijum-jonskim baterijama, koje mu obezbeđuju neprekidan rad u trajanju od 180 minuta (talk režim rada) i 150 sati u stand by režimu. Unutrašnji TFT LCD kolor ekran je sa rezolucijom 120 x 160 piksela, 262.000 boja i osam linija za prikazivanje znakova (karaktera). Postoji i manji, spoljašnji LCD ekran sa mogućnošću prikazivanja znakova u tri linije. LG 5450 ima i sve standardne mogućnosti mobilnih telefona najnovije generacije, kao i ugrađen digitalni fotoaparat sa rezolucijom od 300.000 piksela (omogućava pamćenje do 30 fotografija). Spoj svih tih tehnologija sa tastaturom koja omogućava brže i lakše kucanje predstavljaće u svakom slučaju vrlo interesantno i primamljivo rešenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar