Brzo pronalaženje podataka u Access-u

U svakodnevnom radu sa Access bazama podataka vrlo često ćete se susresti sa potrebom pronalaženja odgovarajućeg podatka ili grupe podataka. Ova potreba je naročito izražena kada recimo imamo kupca ili klijenta na telefonskoj vezi koji čeka na vaš (brzi) odgovor. Sledeće metode filtriranja pomoći će vam da brzo locirate potrebne podatke u Access-u.

Osnovno filtriranje – Kliknite desnim tasterom na bilo koji podatak, i to u ono polje (kolonu) po kome želite da izvršite filtriranje. Po kliku, prikazaće vam se priručni meni kao na slici, gde se prve četiri gornje stavke odnose na različita filtriranja:

  • Filter By Selection: Ovim filterom izfiltriraćemo sve podatke koji imaju istu vrednost kao vrednost polja nad kojim smo kliknuli desnim tasterom.
  • Filter Excluding Selection: Ovo filtriranje je suprotno prethodnom, a rezultiraće odbacivanjem podataka koji imaju istu vrednost kao vrednost polja podatka nad kojim smo kliknuli desnim tasterom. Znači, prikazaće se samo različiti podaci.
  • Filter For: Kod ove opcije imamo polje u koje možemo da unesemo traženu vrednost (tekst tipa), a od pomoći nam može biti i mogućnost korišćenja džoker znakova (wildcards). Na primer, ukoliko želite da pronađete sve nazive firmi koji počinju sa karakterima „Pe“, onda ćete u ovo polje upisati:


    Pe*

    Zvezdica (*) će zameniti svaku grupu znakova koja se nalazi iza početnih karaktera „Pe“. Nakon toga, pritiskom na taster „Enter“, Access će izfiltrirati podatke.

  • Za uklanjanje bilo kog filtera i ponovni pregled svih podataka, kliknite desnim tasterom miša i izaberite „Remove Filter/Sort“, ili kliknite na dugme „Filter“ na paleti alatki.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar