Canon EOS 50D

Iako imaju skoro identična magnezijumska kućišta, EOS 50D donosi dosta novosti u odnosu na svog prethodnika, model EOS 40D. EOS 50D ima CMOS senzor od 15,1 megapiksela, izrađen u novom proizvodnom procesu i s redizajniranim foto-diodama i mikrosočivima. Nov način izrade senzora omogućio je korišćenje vrlo visokih ISO vrednosti do maksimalnih 12.800, što je veliki korak napred u odnosu na pređašnje modele. EOS 50D je prvi dSLR s novim procesorom slike, Digic IV. Novi procesor je zaslužan i za puno brži rad, pa je fotografije maksimalne rezolucije moguće snimati na memorijsku karticu brzinom od 6.3 fps-a, a uz UDMA memorijsku karticu 90 JPEG datoteka će moći da se snimi u međumemoriju u jednom okidanju.
S novim procesorom dolaze i nove mogućnosti optimizovanja osvetljenja i smanjenja "noise" vrednosti kod visokog ISO-a. Svaka opcija se dodatno može isključiti po želji, radi što veće kontrole. Za razliku od modela 40D, EOS 50D ima mnogo kvalitetniji 3-inčni LCD displej s rezolucijom od 640 x 480 piksela, što je dvostruko više piksela na istoj površini od prethodnog modela. Dalje, displej je zaštićen posebnim slojem koji sprečava odsjaj prilikom fotografisanja po danu, to jest pri direktnoj sunčevoj svetlosti. Naravno, tu je i unapređena Live View funkcija s više načina rada.
Canon EOS 50D najavljen je kao aparat koji će podjednako dobro zadovoljiti potrebe kako profesionalaca tako i naprednih fotografa amatera. Potencijalni kupci ovog aparata neće morati da poznaju sve tehničke pojmove, kao što je ekspozicija ili otvor blende, s obzirom na to da im je na raspolaganju nov način rada pod nazivom Creative Auto. On omogućava da podesite osnovne funkcije bez korišćenja brojčanih vrednosti, već se upotrebljavaju pojmovi kao što su svetlije i tamnije, više oštrine i manje oštrine. Time se pojednostavljuje korišćenje ovog fotoaparata, pa se neiskusnijim korisnicima pomaže pri učenju naprednijih tehnika fotografisanja. Od ostalih mogućnosti ovog aparata treba spomenuti još i HDMI izlaz, kojim ćete fotoaparat moći da spojite direktno s kompatibilnim HD televizijskim prijemnikom, zatim mnogo finije podešavanje automatskog fokusiranja, nove formate datoteka (sRAW), kao i redizajnirani sistem čišćenja senzora.
Specifikacija fotoaparata Canon EOS 50D

  • CMOS senzor, 15,1 megapiksela

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

50dcanoneosfotoaparatkompjuterioprema
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ljubo Novković

    Tekst je odličan.