CEATEC 2005

Od 4. do 8. oktobra održana je najveća japanska izložba proizvoda iz oblasti informacionih tehnologija. Ona se tradicionalno održava od 2000. godine u predgrađu Tokija, a naziv izložbenog sajamskog prostora je Makuhari. Na ovogodišnjoj izložbi svoje proizvode i tehnologije predstavilo je oko 700 kompanija. Broj posetilaca bio je najveći dosad – oko 200.000 (tačnije, 199.680). U prethodnim godinama on se kretao od 155.830 (2001. godine) do 191.528 (2003. godine).

Rekordan broj posetilaca na ovogodišnjoj izložbi imao je prilike da se upozna s najnovijim dostignućima iz oblasti informacionih tehnologija. Najviše pažnje privukli su novi optički urđaji, zatim ekrani različitih dimenzija, realizovani različitim tehnologijama, audio i video plejeri, digitalni video rekorderi s hard diskom, kao i različite vrste mobilnih telefona i drugih minijaturnih mobilnih uređaja različite vrste.

Optički uređaji s plavim laserom, koji omogućavaju smeštaj video sadržaja visoke definicije, pravi su hit u ovoj godini. Na CEATEC-u 2005 prikazani su prototipovi mnogih uređaja te vrste, kao i uređaji za HD-DVD format. Na tržištu se oba ova formata očekuju u narednoj, 2006. godini. Među proizvođačima prototipova posebnu pažnju privukao je uređaj kompanije Toshiba. To je uređaj malih dimenzija (visine), tako da je pogodan za ugradnju u prenosive računare. Koristi se za čitanje CD, DVD i HD-DVD formata, dok se sadržaj može i upisivati na CD i DVD diskove.

Zanimljive proizvode predstavila je i kompanija Sharp. Ona je prikazala LCD TV ekran visoke definicije s dijagonalom od 65 inča. Ova kompanija predstavila je i digitalni video rekorder s hard diskom koji ima mogućnost snimanja dva programa istovremeno. Iz oblasti video tehnologije predstavljena je i nova SED (Surface-conduction Electron-emitter Display) tehnologija, kao jedna od tehnologija budućnosti u oblasti displeja. Nju su razvile i na ovoj izložbi predstavile kompanije Toshiba i Canon.

Mobilni telefoni po običaju privlače najveću pažnju posetilaca. Pored mnogobrojnih novih modela, prikazana su i dostignuća kompanija Toshiba i Hitachi u razvoju gorivih ćelija za direktno napajanje mobilnih telefona, kao i za punjenje baterija. One se takođe očekuju na tržištu u narednoj godini. U svakom slučaju, predstavljeni proizvodi će sigurno naći svoj put do korisnika (kupaca), a proizvođači će vreme do sledeće izložbe – CEATEC 2006 – iskoristiti da pripreme nova, još zanimljivija rešenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar