CeBIT 2001 – pametni telefoni i digitalne školske table

Jedan od najčešće upotrebljavanih termina na ovogodišnjem CeBIT-u, sajmu informacionih tehnologija u Hanoveru, jeste „hibridizacija“. Ovaj pojam podrazumeva pojavu brojnih proizvoda koji su višefunkcionalni i predstavljaju spoj različitih tehnologija i uređaja.

Jedan od primera jesu tzv. „pametni telefoni“ (smartphones), koji predstavljaju kombinaciju mobilnih telefona i ličnih digitalnih pomoćnika. Ovoj kategoriji pripada Mitsubishi-jev Trium Mondo, opremljen monohromatskim displejom, po dizajnu sličan Palm-kompjuterima, i koji radi pod operativnim sistemom Microsoft Pocket PC.

Pored telefoniranja, korisniku su dostupne i aplikacije tipa Excel i Word, kao i web-browser. Rukovanje elementima na ekranu se ostvaruje putem plastične olovke, a alternativa je navigaciono dugme. Što se tiče pristupa Internetu, on je omogućen novim standardom pod imenom GPRS (General Packet Radio Service), koji se na tržište postepeno uvodi i predstavlja zamenu za WAP.

GPRS je tehnika prenošenja podataka bazirana na Internet-protokolu, pri čemu je omogućena teoretska brzina prenosa od oko 170 kbit/sec. Za razliku od linearnog prenošenja govora kod mobilnih telefona, ovde se podaci razlažu u pakete i ponovo slažu u ispravnom rasporedu. Ovakav standard jeste karika između aktuelnog GSM i budućeg UMTS-standarda u mobilnoj telefoniji.

Što se tiče ovog novog standarda i njegove upotrebe, na CeBIT-u su svoje nove modele, koji koriste GPRS, predstavile i kompanije Nokia i Ericsson.

Nokia se pojavila sa modelom 6310 (na slici), sa kojim je, zahvaljujući pomenutom standardu, moguće download-ovati slike, surfovati Internetom, gledati kraće video-sekvence ili slušati muziku u streaming načinu prenosa. Ono što je posebno zanimljivo, je da GPRS omogućava stalnu vezu sa Internetom, a plaćanje se odvija po količini podataka koje je korisnik primio ili poslao. I Ericsson-ov model T39, sa kojim je ova kompanija nastupila na CeBIT-u, ima slične osobine.

IBM je predstavio novi model iz kategorije notebook-računara, koji predstavlja spoj između beležnice, olovke i prenosivog kompjutera. Uređaj nosi naziv TransNote, a namenjen je korisnicima koji žele da objedine dokumente na papiru sa onim u digitalnom obliku. Naime, digitalna beležnica i olovka omogućavaju istovremeno zapisivanje informacija na papiru i njihov unos u TransNote.

Za kraj ove kratke šetnje kroz CeBIT 2001, izdvajamo i digitalnu ploču za pisanje firme Hitachi, pod nazivom Digital Rear Projection White Bord, po kojoj je moguće pisati posebno osmišljenom svetlosnom olovkom. Namenjena je, pre svega, školama i obrazovnim institucijama, pri čemu je zamena za staromodnu školsku tablu, kredu i sunđer. Ploču je moguće povezati sa kompjuterima u učionici, pri čemu se sve ono što je na tabli napisano, pojavljuje i na monitorima učenika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar