CeBIT 2006 – Join the Vision (3)

Dok se među proizvođačima hardvera oseća zatišje, proizvođači softvera počinju da se razmahuju. Premda CeBIT tradicionalno nije okrenut softverskim firmama, iz godine u godinu njihov broj je sve znatniji. U skladu s idejom ovogodišnjeg sajma, predstavile su se, naravno, uglavnom softverske firme koje nude poslovna rešenja. Dva najveća štanda imali su nemački ogranak Microsoft-a i SAP-a, koji su zajedno sa svojim partnerima (koji nude rešenja zasnovana na njihovim platformama) okupirali gotovo celu halu. Microsoft je na sva zvona predstavljao svoja dva nova proizvoda, od kojih u narednim godinama očekuje prihode koje se mere milijardama dolara (evra). Reč je, razume se, o Windows-u Vista i MS Office-u 2007.

Kao i svake godine, najpotpunija ponuda u sferi softvera odnosila se na zaštitu. Bilo da su u pitanju rešenja koja se bave zaštitom poslovnih podataka unutar jednog sistema ili antivirusna zaštita – na CeBIT-u su se pojavila sva imena koja u ovim oblastima nešto znače. Posebno bismo izdvojili predavanje Jevgenija Kasperskog, osnivača i vlasnika Kaspersky Lab kompanije, koji je predstavio trendove borbe protiv virusa i njihovih autora, kao i eksperiment koji je sproveo F-Secure, postavljajući „lovca“ koji je u realnom vremenu pratio i skenirao mobilne telefone s otvorenim bluetooth konekcijama u blizini svog štanda. Bila je to svojevrsna promocija F-Secure antivirusnog paketa za mobilne telefone, ali i upozorenje korisnicima.

Na CeBIT-u su i ove godine učestvovale naše firme. Ukupno ih je bilo 23, a 15 se nalazilo unutar nacionalnog štanda pod pokroviteljstvom SIEPA-e (Serbia Investment and Export Promotion Agency), vladine organizacije za pomoć pri investiranju u našu zemlju i promociji izvoza iz naše zemlje. Preostale kompanije predstavile su se na štandovima svojih partnera: SAGA je bila na Microsoft-ovom štandu, MFC na štandu nemačke firme SMA Electronic Document GmbH itd. S obzirom na dizajn i lokaciju štanda, ove godine prvi put možemo biti izuzetno zadovoljni.

Iako je, sudeći po mnogo čemu, ovogodišnji CeBIT bio manje glamurozan od prethodnih, to nipošto ne znači da je bio loš; naprotiv, izlagači, kako naši tako i strani, bili su mahom zadovoljni svojim učinkom. Manji broj običnih posetilaca i veliki broj poslovnih partnera i potencijalnih kupaca na veliko – smanjio je gužvu, a time i olakšao održavanje sastanaka i ugovaranje poslova. CeBIT je, uostalom, bio i ostao mesto na kojem se pre svega sklapaju poslovi i objavljuju noviteti u IT industriji, a to što ove godine nije bilo nekih ekskluziviteta nije stvar organizatora, već samih izlagača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar