CES 2005

Po već ustaljenoj tradiciji, na samom početku godine održan je najveći američki sajam potrošačke elektronike – CES (Consumer Electronics Show). Može se reći da je to i jedan od najvećih sajmova elektronike u svetu. Smatra se da je, nakon zatvaranja Comdex-a, od njega veći jedino CeBIT, koji se održava tokom marta u Hanoveru (Nemačka). Iako je CES 2005 manifestacija zatvorena za javnost, procenjuje se da je broj njenih posetilaca bio veći od 100.000. Prostor u Las Vegasu na kome se sajam održava zauzima oko 140.000 metara kvadratnih, a ove godine za izlaganje svojih proizvoda iskoristilo ga je oko 2.500 izlagača.

Manifestacija je otvorena 5. januara, a ta čast pripala je gospodinu Bilu Gejtsu, čije je ime postalo sinonim za savremene informacione i računarske tehnologije. Na ovom sajmu predstavljeni su mnogobrojni novi proizvodi realizovani već postojećim tehnologijama, ali njihovim usavršenim verzijama. Manifestacija je obogaćena i nizom pratećih događaja. Poznate svetske kompanije iskoristile su priliku i prisustvo najeminentnijih ljudi iz sveta novih tehnologija i priredili mnogobrojne prezentacije svojih proizvodnih programa i planova za 2005. godinu. Nisu izostali ni mnogi događaji zabavnog karaktera.

Može se zaključiti da su četiri osnovne tendencije karakterisale proizvode prikazane na ovogodišnjem CES-u. Prva se odnosi na realizaciju uređaja što manjih dimenzija kada su u pitanju digitalni fotoaparati i kamkorderi (Kodak, Samsung), DLP projektori (Matsubishi), USB memorijske kartice (SanDisk), mobilni telefoni i mnogi drugi uređaji popularni u najširem krugu korisnika. Drugi očigledan zaključak je da su multimedijalni uređaji i sistemi za korišćenje u kućnom okruženju sve prisutniji i sve jeftiniji (Sonos, Sirius, XM), što se odnosi i na nove multimedijalne sisteme namenjene automobilima, koji imaju i mogućnost pristupa Internetu i prijema satelitskih signala.

Kad je reč o dimenzijama TV ekrana i monitora, situacija je sasvim drugačija. Oni, kao što se i može očekivati, postaju sve veći. Iz te kategorije treba pomenuti novi Samsung-ov plazma televizor sa 102 inča, za koji se mora priznati da izgleda grandiozno. Kad smo već kod ekrana, četvrta tendencija koja je na ovom sajmu bila više nego očigledna jeste njihov sve veći kvalitet. HDTV tehnologija definitivno postaje sve prisutnija, a slike sa tih ekrana su fascinantnog kvaliteta. Još kad bi se svakoj od ovih vrsta uređaja dodala i tendencija sniženja cene, potrošači bi zaista mogli biti u potpunosti zadovoljni ovogodišnjom ponudom CES-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar