Crv Conficker i dalje preti!

Iako se medijska galama oko poslednje u nizu računarskih napasti donekle smirila, stručnjaci za kompjutersku sigurnost upozoravaju na to da je crv Conficker još uvek veoma "živ" i aktivan, i da svakog dana zarazi otprilike 50.000 računara. Conficker je svoj pohod na korisničke računare započeo u oktobru prošle godine, a iako je Microsoft nedugo posle njegovog pojavljivanja izdao zakrpu za sigurnosni propust koji crv koristi, ova napast je pronašla način kako da i tu zakrpu zaobiđe. Štaviše, crv je pronašao načine da se na računare dodatno distribuira preko prenosnih medija, stvarajući, kako stručnjaci iz Symantec-a navode, trenutno najveću bootnet mrežu na svetu.
Nije zgoreg još jednom podsetiti kako ovaj crv funkcioniše. Pomenuta napast koristi sigurnosni propust u operativnom sistemu tako što pokušava da otvori nasumični port u rasponu 1024 do 10.000 i pronalazi računare širom mreže na koje se zatim kopira klasičnim http protokolom. Posle toga začauri se u sistemski direktorijum Windows-a i nastavlja svoju distribuciju na ostale računare. Iz Symantec-a navode da crv Conficker trenutno svakog dana zarazi oko 50.000 računara, a njime su najviše pogođeni računari koji se nalaze u Brazilu i Indiji.
Po ko zna koji put podsećamo da se pobrinete za antivirusnu zaštitu na svom računaru i da operativni sistem Windows nadograđujete najnovijim sigurnosnim zakrpama. Isto tako, ako sumnjate da je vaš računar zaražen, skinite aplikaciju za brisanje crva sa sledeće adrese. Ukoliko vam kojim slučajem pomenuta adresa ne radi, onda je skoro sigurno da je vaš računar zaražen. U tom slučaju skinite aplikaciju na nezaraženom računaru i presnimite je na svoj kompjuter.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

confickercrvkompjuteriviruszaštita
Komentari (0)
Dodaj komentar