Da li je grip stvar prošlosti?

Britanski naučnici počeli su testiranje univerzalne vakcine protiv gripa, koja bi vakcinisane ljude štitila od svih tipova virusa gripa celog života. Vakcina bi trebalo da deluje na drugi, postojaniji deo virusa, pa se ne bi morala menjati svake godine. Ako ispitivanja tima s Univerziteta u Oksfordu uspeju, vakcina bi mogla postati ključno oružje u borbi protiv pandemija.
Stručnjaci kažu da je takva vakcina "sveti gral" lekara koji istražuju grip, ali ističu i da je pred njima još dug put. Vođa tima koji sprovodi istraživanje, dr Sara Gilbert (Sarah Gilbert), objasnila je da tradicionalne vakcine protiv gripa pokreću reakciju odbrambenog sistema organizma na proteine H i N na spoljnom omotaču virusa. Međutim, ti proteini su podložni mutacijama, tako da se vakcina svake godine mora modifikovati kako bi delovala na najistaknutije tipove virusa.
Umesto toga naučnici su razvili vakcinu koja se zasniva na proteinima koji se nalaze unutar virusa i koji su zajednički različitim tipovima virusa. Vakcina proteine u organizam unosi preko oslabljenih virusa malih boginja. Kada virus napadne telo i ćelije počnu da se razmnožavaju, unutrašnji proteini, matriks protein 1 i nuklearni protein otkrivaju se odbrambenom sistemu. Ćelije odbrambenog sistema nauče da ih prepoznaju i uništavaju ih kada se sledeći put s njima sretnu.
U početnoj fazi vakcina će se ispitati na 12 dobrovoljaca kako bi se testiralo njeno doziranje. Nakon toga istražiće se njena efikasnost na osobama koje su izložene virusu gripa. Dr Gilbert kaže da bi uspeh njihovog projekta mogao potpuno promeniti način primene vakcine protiv gripa. "Pošto svake godine moramo da pravimo nove vakcine, nikada ih nemamo dovoljno za sve. S novom univerzalnom vakcinom uskoro bismo sve mogli da vakcinišemo i situacija bi bila kao nekad s boginjama – skoro da ih više uopšte nema". U slučaju pandemije mogle bi se unapred pripremiti zalihe vakcine, umesto da se prvo gubi vreme na identifikaciju tipa virusa gripa. Posle vakcinisanja, ljudi bi se samo morali revakcinisati svakih pet do deset godina. Nažalost, naučnicima će trebati isto toliko vremena da dovrše svoja istraživanja u vezi s novom univerzalnom vakcinom protiv gripa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gripnaukauniverzalnavakcina
Komentari (0)
Dodaj komentar