Dell odustaje od podrške Linux-u

Kompanija Dell Computer je, tiho i bez mnogo publiciteta, prestala da nudi operativni sistem Linux na svojim stonim i prenosivim računarima, navodeći kao razlog malu potražnju.

Premda je ova kompanija uspešno prodavala Linux kao operativni sistem za radne stanice i servere, tokom ove godine prodato je samo nekoliko stonih i prenosivih računara sa instaliranim Linux-om na sebi, kaže Sara Levender, portparol kompanije. Velika Dell-ova prodavnica u Ostinu, Teksas, obustavila je prodaju stonih i prenosivih računara sa Linux-om još šest nedelja ranije, ali to do sada nije bilo javno saopšteno.

Dell je imao velika očekivanja u pogledu primene Linux-a u stonim i prenosivim ličnim konfiguracijama i ulagao je dosta u softverske kompanije za razvoj Linux-a. Jedna od tih kompanija, Eazel, prestala je, međutim, pre izvesnog vremena sa radom, a ona nije usamljen slučaj.

Osnivač kompanije Dell – “istoimeni” Majkl Del, u svom govoru na prošlogodišnjoj svetskoj Linux konferenciji, održanoj u San Hoseu, rekao je da “jedina stvar koja napreduje brže od Linux-a jeste – Linux na Dell-u”.

Ipak, Linux će i dalje biti nuđen kao opcija kupcima koji žele da kupe neki od Dell-ovih računara, ali samo za narudžbine od 50 ili više komada i to kroz postupak naručivanja van regularne virtuelne prodavnice na Mreži, i kataloga.

Kada su u pitanju serveri koji rade pod Linux-om, u Dell-u očekuju manji pad potražnje i u ovom segmentu. Zagovornici operativnog sistema Linux dugo su se nadali da će ovaj operativni sistem osvojiti makar deo tržišta u borbi sa agresivnim i snažnim Microsoft-ovim Windows-om. Međutim, sa prestankom rada kompanije Eazel i pošto je Dell Computer, jedan od najvećih svetskih proizvođača i prodavaca računara, smanjio podršku ovom operativnom sistemu, sasvim je jasno da su izgledi za tako nešto sada gotovo ravni nuli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar