Deoničari tuže Apple

Premda je kompanija Apple pokušala da zataška svoj poslovni promašaj vezan za projekat G4 Cube, izgleda da stvari baš i neće ići tako lako. Tačnije, ako je javnost i spremna da jednoj od najinventivnijih i najozbiljnijih kompanija na polju personalnih računara oprosti jednu grešku (mora se priznati, Apple-u greške baš i nisu tako svojstvene), deoničari ove kompanije to svakako nisu.

U sudskoj tužbi, podnetoj pred okružnim sudom u Severnoj Karolini, oni tvrde da su od nje dobili “lažne i obmanjujuće tvrdnje” u pogledu finansija. Dalje se navodi kako su Apple i njegova uprava obmanuli investitore prilikom promocije računara PowerMac G4 Cube, tvrdeći da će novi proizvod doprineti boljoj prodaji i rastu zarade u četvrtom kvartalu 2000. godine. Prema rečima deoničara, Apple je prećutao nedostatke Cube-a i nije objavio da računar nije spreman za masovnu proizvodnju.

Ubrzo posle odlaganja početka prodaje “kocke”, pojavila su se upozorenja vezana za mogući pad profita, a slaba prodaja i definitivno odustajanje od proizvodnje izazvali su veliki pad vrednosti deonica kompanije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar