Deset godina od pojave Mosaic-a

U aprilu 1993. godine programeri sa Univerziteta u Ilinoisu napravili su prvi web browser koji je mogao da prikazuje multimedijalne sadržaje – Mosaic. Do tada su web stranice sadržale samo tekst, jer i nije postojao softver kojim je bilo moguće pregledati slike, animacije i slične sadržaje. Pojava pomenutog programa omogućila je nov pristup kreiranju sajtova, a samim tim i početak epohe u kojoj Internet neće koristiti samo programeri i naučnici već i ljudi koji imaju malo ili nikakvo tehničko obrazovanje.

Na čelu tima koji je osmislio Mosaic nalazili su se Mark Andrisen i Erik Bina, koji su sebi postavili za cilj da naprave program koji će se lako instalirati, biti jednostavan za korišćenje i koji će raditi sa različitim operativnim sistemima. Prva verzija programa bila je namenjena platformi UNIX, a ubrzo su se pojavile i verzije za operativne sisteme Windows i Macintosh. Za samo godinu dana sa sajta Univerziteta u Ilinoisu skinuto je više od milion kopija programa, što je u odnosu na broj korisnika Interneta u to vreme zaista fantastičan broj.

Mosaic je poslužio kao osnova za razvoj programa Internet Explorer i Netscape Navigator, kao i mnogih drugih koji su se pojavili u proteklih deset godina, a čiji su tvorci kupili licencu za Mosaic; za samo nekoliko godina, više od 100 kompanija imalo je tu licencu. Godine 1994. nekoliko miliona surfera koristilo je Mosaic, što je dovelo do širenja kapaciteta mreže koja je prvobitno bila namenjena potrebama američke vojske, a zatim i naučnih ustanova.

Sa strelovitim povećanjem broja korisnika postalo je jasno da će Internet biti svetski fenomen i da neće biti samo alternativno sredstvo veze vojske u slučaju atomskog rata već i alat za obrazovanje, mesto za zabavu i sredstvo pomoću koga će se poslovati na nov način.

Više informacija na stranici:

  • Mosaic History

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • kompjuteri
    Komentari (0)
    Dodaj komentar