Deset pravila mobilne etike

Broj mobilnih telefona u svetu a i kod nas iz dana u dan raste sve bržim tempom. U gradskim sredinama gotovo da nema čoveka ispod 50 godina da se njime ne služi, a nisu retki ni primeri mnogo starijih ljudi. Seoske sredine takođe postaju sve veći mobilni korisnici. Ipak, pitanje je koliko smo spremni da pravilno koristimo mobilni telefon na javnom mestu i da sopstvenim temama i razgovorima ne opterećujemo okolinu. U opštem haosu mobilne komunikacije ne bi bilo na odmet da se uvede malo reda. Dobro bi bilo da se usvoje i neki zakoni ponašanja, ali dok se to ne dogodi, držimo se barem moralne etike. Moglo bi se početi od deset pravila koja slede.
1. Ne opterećujte druge temama svojih razgovora. Ako ste u autobusu, taksiju ili bilo kom drugom javnom mestu, ne vodite duge razgovore pred nepoznatim ljudima; njih vaši razgovori ne zanimaju i smetaju im. Kratko i tiho saopštite onom ko vas zove da ćete se javiti kasnije.
2. Ne birajte previše prepoznatljive melodije zvona – one mogu iritirati ljude u vašem okruženju svojim neprekidnim ponavljanjem.
3. Isključite telefon za vreme javnih manifestacija. Zaista je više nego ružno kad zazvoni mobilni usred pozorišne predstave, koncerta, predavanja…
4. Ne nosite sa sobom nikad više od dva mobilna telefona. Šta ćete raditi ako odjednom svi zazvone? S dva ćete se nekako i snaći, s obzirom na to da imamo dva uva.
5. Ne telefonirajte dok vozite. Ovo pravilo sasvim je razumljivo i već se našlo u zakonima.
6. Ne nosite slušalice u ušima ako ste s nekim u društvu jer tako ignorišete sve prisutne. Slušajte muziku na taj način samo kad ste sami ili u društvu onih koji se zabavljaju kao i vi.
7. Ne govorite preglasno dok razgovarate mobilnim telefonom. Smetaćete okolini, a onaj s kim razgovorate čuće vas i ako govorite normalno i tiho (mikrofon i zvučnik na mobilnom dovoljno su osetljivi).
8. Ne držite mobilni 24 časa uz sebe. Za to postoji više razloga, a jedan od njih je zdravstveni (ne zbog zračenja, već zbog potencijalne bolesti zavisnosti).
9. Ne pravite se važni i ne fascinirajte ljude svojim mobilnim telefonom – nije pristojno, ma koliko da je vaš telefon lep, skup, funkcionalan, pametan…
10. Ne držite mobilni na stolu u restoranu ili kafiću. Niste na Divljem zapadu, niti je vaš mobilni revolver, pa da ga držite u pripravnosti. Sasvim ćete ga dobro čuti kad bude zvonio u džepu ili torbi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bontonkorišćenjemobilni telefonmobilni telefonipravilapristojnost
Komentari (0)
Dodaj komentar