Devojčice bolje od dečaka u korišćenju tehnologija

Učenice osmog razreda bolje su u korišćenju tehnologija u rešavanju svakodnevnih problema od dečaka, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati danas objavljeni.

To je prva studija ove vrste o tehnološkoj i inženjerskoj pismenosti koja je sprovedena u okviru Nacionalne procene napretka u obrazovanju.

Učenici su na testu imali zadatak da, koristeći tehnološke i ineženjerske veštine, reše neke svakodnevne situacije, kao što je kreiranje bezbedne biciklističke staze ili poboljšanje kaveza u kojem živi školski ljubimac iguana.

Prema rezultatima testiranja, 45 odsto devojčica i 42 odsto dečaka pokazali su visok stepen znanja u razumevanju i korišćenju tehnologija.

„Ovde je važno iskoristiti ovu informaciju da se više mladih žena ohrabri da prepozna da poseduje ove veštine i da treba da imaju više samopouzdanja s tim veštinama“, izjavio je izvršni direktor odbora koji nadgleda sprovođenje Nacionalnih procena Bil Bušo.

Takođe je važno da znaju mogu da grade karijeru ne samo u oblastima nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike, gde su trenutno manje prisutne, nego i na poljima gde se zahteva rešavanje problema i kritičko razmišljanje.

U testiranju 2014. godine učestvovaalo je 21.500 osmaka iz 840 škola, a nova procena biće urađena 2018.

Među belcima, 56 odsto đaka je pokazalo dobro znanje, u poređenju sa 18 odsto crnaca i 28 odsto Hispano-Amerikanaca. Đaci iz seoskih i prigradskih naselja imali su bolje rezultate od učenika gradskih škola.

Gotovo dve trećine učenika steklo je znanje u porodici, a oko 52 odsto je išlo na najmanje jedan tehnološki ili inženjerski kurs u školi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decakdevojčicatehnologije
Komentari (0)
Dodaj komentar