Digitalne poštanske marke

Klasične poštanske usluge – slanje različitih pošiljaka, u budućnosti će se obavljati digitalno. To znači da će se ovim poštanskim uslugama dodati nove mere obezbeđenja od eventualnog gubljenja i lutanja pošiljaka. One će se ostvariti dodavanjem identifikacije u digitalnom obliku, na osnovu koje će se u svakom trenutku definisati gde se određena pošiljka nalazi. Podaci o tome biće dostupni osobi koja je pošiljku poslala, poštanskim službenicima koji su za njeno slanje zaduženi, kao i osobi kojoj je ona upućena.

Ideja o ovakvoj identifikaciji potekla je iz Microsoft-a, a identifikacija se zasniva na RFID (radio frequency identification device) tehnologiji. Tehnologija je predstavljena na izložbi maraka u tajvanskom gradu Tajpeju (18. azijska internacionalna izložba maraka Tajpej 2005). Izložbi je prisustvovao veliki broj ljubitelja maraka – kolekcionara i izlagača novih serija. Predstavljanje Microsoft-ove inovativne tehnologije izazvalo je veliku pažnju, a mnoge kompanije koje se bave poštanskim saobraćajem pokazale su interesovanje i najavile planove za njenu primenu.

Sićušni RFID čip ugrađuje se na samu marku veličine karte za igranje (ili vizitkarte). On u sebi nosi sve podatke o pošiljaocu, primaocu, sadržaju i odredištu pošiljke. Čim se ova marka zalepi, svi ti podaci se putem poštanskog kompjutera ubacuju u vidu identifikacionog taga. Nakon toga kretanje pošiljke može se pratiti putem web-a, a pošiljalac će biti obavešten trenutnim porukama (MSN Messenger) ili SMS porukama kada ona stigne na odredište. O tome će biti obavešten i primalac, kako bi otišao i podigao poruku.

Proizvođač softvera za ovu tehnologiju biće svakako Microsoft, dok će hardverski deo (RFID čip i ostale komponente) proizvoditi kompanija Texas Instruments. Ukoliko se radi o pismima ili razglednicama, pošiljaoci će moći da pošalju sve podatke putem web-a, što će znatno smanjiti opterećenje poštanskih šaltera, a korisnicima poštanskih usluga omogućiti da sve to jednostavno obave iz svoje kuće ili kancelarije.

Za vreme izložbe u Tajpeju interesovanje za ovu tehnologiju pokazala je i najveća tajvanska poštanska kompanija (istovremeno i glavni sponzor ovogodišnje izložbe maraka) – Chungwa Post Corporation, mada ona još uvek nije definitivno odlučila da potpiše ugovor sa Microsoft-om. Obavljeni su razgovori i s indijskim poštanskim kompanijama, među kojima je najveća Speed Post Service. U svakom slučaju, ovo je jedna od tehnologija koja će stare poštanske usluge učiniti savremenijim, bržim i sigurnijim. Možda će se uskoro i u kolekcijama skupljača maraka pojaviti nova RFID serija?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar