Digitalni satelitski prijemnik

Kada se pomene ime Nokia prva asocijacija su mobilni telefoni. Ova finska firma je zaista najveći proizvođač tih malih uređaja bez kojih se više ne može. Ali, to nije jedina vrsta koju proizvodi. Iza imena najpopularnijeg digitalnog satelitskog prijemnika Mediamaster 9800S takođe stoji ime ove renomirane firme. U pitanju je UKT prijemnik za prijem satelitskog signala digitalnog oblika. Posebnu njegovu vrednost predstavlja mogućnost dekodiranja satelitskih kanala.

Prijemnik je težak samo 1,8kg. Naravno, mala težina i niska cena (800 DEM) nimalo ne umanjuju kvalitet i mogućnosti uređaja. Poseduje univerzalni interfejs CI (Common Interface). Pored standardnih SCART priključaka ima i digitalni SPDIF izlaz. On omogućava direktno digitalno snimanje, kao i uživanje u Dolbi Digital 5.1 sistemu kodiranja zvuka. Ovaj sistem primenjuje se i kod DVD uređaja. Ima i teletekst, što je za pamđenje filmskih programa neophodna opcija. Uz prijemnik se dobija i veoma kvalitetan RGB kabl.

Najinteresantnija je mogućnost Mediamastera 9800S da primi kartice koje služe za gledanje kodiranih satelitskih kanala. Postoje tri velika sistema za kodiranje digitalnih kanala (pokrivaju 90% kodiranih kanala). To su Irdeto, Seca-Mediaguard i Viaccess. Sistem za dekodiranje se sastoji od univerzalnog interfejsa (CI) ugrađenog u prijemnik, modula koji se ubacuje u CI i kartice koja se ubacuje u modul. Kartica je veličine SIM kartice za mobilne telefone. Nokia 9800S ima ugrađen dekoderski modul Viaccess i CI (nedostaje samo kartica). Modul služi kao sprega između prijemnika i dekoderske kartice (košta 300 DEM), dok je cena kartice različita (na našem tržištu iznosi takođe oko 300 DEM). Postoje i kartice sa kodovima za više multimedijalnih i filmskih paketa. Paket se sastoji od nekoliko desetina programski različitih kanala. Međutim, prijemnik se mora resetovati pri prelasku iz jednog paketa u drugi. Kvalitet tona i slike je na nivou DVD-a.

Uzevši u obzir čitavu konfiguraciju cena prijemnika sa ostalim potrebnim komponentama iznosi oko 1.500 DEM. Postoji mogućnost i jeftinije varijante ako se prijemnik upotrebi sa računarom (386 ili jačim). U tom slučaju nije potrebno imati karticu sa kodovima, već se u modul ubacuje Season interfejs kartica na čijem je kraju RS232 priključak. Zatim se pomoću serijskog kabla poveže Season interfejs sa računarom i pokrene jedan od programa za tu svrhu (WinDescrypt 1.04). Razlika u ceni je 200 DEM. Na ovaj način je znatno brže reagovanje na promenu kodova.

Sve ove karakteristike upućuju na vrlo zanimljiv i praktično primenljiv uređaj koji može potisnuti bioskop, video klubove, pa čak i DVD, jer kvalitet satelitskih programa leži upravo u kodiranim kanalima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar