Dinosaurusi u zoološkom vrtu

U zoološkim vrtovima širom sveta mogu se videti različite životinjske vrste – od „običnih“ domaćih i divljih, pa do retkih egzotičnih životinja. Zoološki vrt u Los Anđelesu može se, međutim, pohvaliti i jedinstvenim primercima životinja kojih nema nigde u svetu – dinosaurusima. Ovo vam sigurno izgleda neverovatno, pošto se radi o izumrloj životinjskoj vrsti koja se može videti samo u naučnofantastičnim filmovima. Prisustvo dinosaurusa u ovom zoološkom vrtu svakako će biti jasnije ako vam kažemo da se tu ne nalaze pravi, već roboti-dinosaurusi.

Koji je razlog uvođenja robota u zoološki vrt? U ovom slučaju, cilj je upoznavanje posetilaca sa izgledom tih praistorijskih životinja i njihovom evolucionom povezanošću s današnjim životinjskim vrstama, koje se sreću i u zoološkim vrtovima. Time se potencira i upozorenje na to da bi sve današnje životinjske vrste, ukoliko ne budu zaštićene, mogle doživeti sudbinu dinosaurusa. Ukazuje se, takođe, i na put uvođenja i mnogih drugih retkih ili opasnih životinjskih vrsta u zoološke vrtove. Ljudima će se na taj način pružiti prilika da se upoznaju sa svim karakteristikama tih životinjskih vrsta, bez potrebe za njihovim fizičkim prisustvom u vrtovima.

Zoološki vrt u Los Anđelesu ima 18 robota-dinosaurusa. Napravila ih je kompanija Kokoro Dinosaurs iz doline San Fernando. Odeljenje ove kompanije u Japanu još od 1969. godine pravi modele životinja za zabavne parkove. Kao i mnogi prethodni, i modeli robota-dinosaurusa zasnovani su na kompjuterima i, zahvaljujući kompresovanom vazduhu, mogu da izvode različite pokrete – mašu repom ili klimaju glavom. Skelet im je napravljen od čelika ili aluminijuma, preko čega je nanesen specijalan materijal sličan koži.

Ovakva konstrukcija robota ne može se uporediti sa dinosaurusima koji se pojavljuju u poznatom Spilbergovom filmu „Park iz doba jure“ (u kome se govori o ponovnom stvaranju dinosaurusa na osnovu DNK). Bez obzira na to, ovi roboti-dinosaurusi vrlo su atraktivni i imaju niz prednosti: pre svega, mogu poslužiti u edukativne svrhe, čak postati miljenici posetilaca zoološkog vrta; što je još važnije – potpuno su bezopasni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar