Đačka mreža uvreda

Mobilna aplikacija „Baz” (BUZZ) osmišljena kao platforma za dopisivanje srednjoškolaca i studenata, veoma popularna među učenicima, prerasla je u onlajn oglasnu tablu uvreda, pretnji, psovki, omalovažavanja, zluradih komentara uglavnom na račun nastavnika, ali i đaka. Ima oko 50.000 korisnika, i to anonimnih. Može je instalirati bilo ko. Aktivira se jednostavno. Odabirom opcije srednjoškolac, ponuđenog grada i srednje škole sa liste ponuđenih korisnik ulazi u svet necenzurisanih napisa adolescenata bez zadrške, prilično vulgarnih. Ko nije zavredeo dovoljno lajkova nema nadimak na ovoj mreži i identitet krije iza imena škole. Na primer:

– Ono kad nastavnicu „mate” više viđaš u kafani nego u školi… – piše Tehnička škola GSP-a.

– Srpkinjo, da bog da imala koplje u leđima da ne možeš da uđeš u bus – navodi  Dvanaesta beogradska gimnazija.

– Za profesorku zdravstvene nege kažu da je super na praksi u Palmotićevoj, to je razumljivo, tamo joj je mesto – primećuje Medicinska škola „Beograd”.

– Profesori sad paze šta pričaju, plaše se „Baza” – zaključuje Četrnaesta beogradska gimnazija.

– Ovo je sajt gde su sve anegdote i tračevi o profesorima ozvaničeni. Šta se „tripujete” dragi profesori, deca ovo o vama pričaju i bez „Baza” – objavljuje  Medicinska škola „Beograd”.

I tako unedogled. Ne zna se ko stoji iza naziva obrazovnih ustanova. Jasno je da je društvena mreža zloupotrebljena.

– Aktuelna euforija pljuvanja i vređanja nastavnika na dostupnoj i anonimnoj „Baz” aplikaciji primer je zloupotrebe elektronskih medija. Učenici bez razmišljanja i kriterijuma obezvređuju obrazovno-vaspitni rad. Bez posledica prozivaju imenom i prezimenom svoje nastavnike i utrkuju se ko će dobiti više lajkova za što vulgarnije uvrede i komentare. Šta učimo decu? Da ne moraju da poštuju ništa i nikoga? Ne moraju da prihvate odgovornosti i obaveze iz kojih proističu i njihova prava? Mogu da obezvređuju sve i svakoga? Kada se sve obezvredi, tanka je linija od pljuvanja profesora onlajn do šamaranja uživo, uverili smo se – ogorčena je Nada Trifković, direktorka Medicinske škole „Beograd”.

Mnogi prosvetni radnici obraćali su se resornom ministarstvu zbog nezvaničnog učeničkog javnog mnjenja oličenog u objavama u „Baz” aplikaciji. Tu nisu retkost uznemiravajući i uvredljivi sadržaji upućeni zaposlenima u obrazovanju, ali i učenicima, potvrđuje Dragana Milovanović, posebni savetnik ministra prosvete.

– Obratili smo se za pomoć Ministarstvu unutrašnjih poslova i Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Budući da je aplikacija „Baz” legitimno prisutna na našem tržištu, nije moguće zabraniti je. Zakonom nisu dozvoljeni pojedini sadržaji koji se tu plasiraju, a odnose se na pretnje, uvrede, klevete, rasnu, versku i rodnu diskriminaciju – kaže Milovanovićeva.

Apeluje da učenici odgovorno koriste društvene mreže. Roditeljima savetuje da pojačaju nadzor nad internet aktivnostima svoje maloletne dece.

Aplikacija „Baz”, kao i „Vajber”, „Tviter”, „Fejsbuk” na mobilnom telefonu nije nezakonita, pojašnjava i Vladimir Urošević, šef Odseka za elektronski kriminal u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

– Na platformi za razmenu informacija od korisnika zavisi kako će se ponašati. Žrtva u đačkoj aplikaciji, profesor na primer, može podneti prijavu u svojstvu tužioca nadležnom sudu ili tužilaštvu. Ko smatra da je oštećen uvek može da se obrati i administratoru društvene mreže – ukazuje Urošević i uverava da to daje daje rezultate jer pravila društvenih servisa na netu nalažu da maltretiranje, zastrašivanje i vređanje nije dozvoljeno.

Objašnjava i da posla za policiju nema ukoliko su onlajn počinjena krivična dela koja se gone po privatnoj tužbi kao što su kleveta, uvreda, neovlašćeno objavljivanje tuđih spisa, portreta ili snimaka.

– Možemo, isključivo po nalogu tužilaštva, da postupamo u slučaju krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti. Takvo je, recimo, ugrožavanje sigurnosti, pretnjom da će se napasti na život i telo koja mora biti realna i ostvariva – precizira Urošević.

Postoje mehanizmi za razotkrivanje anonimusa

Na „Bazu” ima napisa koji spadaju u krivična dela ugrožavanja sigurnosti, podsticanja mržnje, diskriminacije, izazivanja rasne, verske i nacionalne netrpeljivosti, klevete, utvrdili su stručnjaci. Zbog zloupotrebe ove aplikacije pojedinci, ali i škole već su podnosili prijave Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Postoje li mehanizmi kojima se može otkriti identitet anonimnih korisnika aplikacije i od čega zavisi da li će oni biti pokrenuti?

– Mehanizmi postoje. Na raspolaganju su organima otkrivanja i gonjenja, a zavise od okolnosti slučaja. Posebno treba istaći značaj međunarodne saradnje koja je predviđena Konvencijom Saveta Evrope o visokotehnološkom kriminalu koju je do danas ratifikovalo 50 zemalja sveta – odgovara Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal.

Zloupotreba ove i sličnih aplikacija, smatra on, može se vrlo lako otkloniti – odgovornim ponašanjem, korišćenjem onlajn servisa i društvenih mreža prema pravilima koja su propisali njihovi tvorci i u skladu sa poštovanjem ljudskih prava i vrednosti.

(Milenija Simić-Miladinović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aplikacijađaciuvrede
Komentari (0)
Dodaj komentar