Dnevne isporuke zdrave hrane za Internet-baštovane

Sve je započelo tako što se farmer Richard Knock iz Surfolka, Velika Britanija, žalio svojim komšijama na niske cene pšenice. Računovođa Jon Reade i njegova supruga Katy su slušali vajkanja, da bi, u jednom trenutku Katy došla na ideju o Internet-baštovanstvu. O čemu se radi?

Jednostavno, građanima Londona koji žude za svojim parčetom zemlje i zdravom hranom koju bi na njoj gajili bi se ponudila mogućnost da preko Interneta kupe svoju malu baštu i gaje povrće, nadgledajući i kontrolišući čitav proces online. Gospodin Read je ideju odmah odbacio kao budalastu, ali je malo kasnije shvatio da je ideja njegove supruge itekako smislena i originalna.

U realizaciju projekta je uključen i programer Graham Amiss i nova kompanija je započela posao. Na sajtu Myveggiepatch.com je moguće zakupiti parcelu veličine 9h10 metara po ceni od 495 funti za godinu dana, a ako mušterija želi da sama odredi koje će se kulture gajiti i sprovede u delo posebne želje, cena iznosi 695 funti. Po izvršenom plaćanju, priprema se parcela i, u roku od nedelju dana, dostupna je na Internetu. Novi vlasnik bašte ima pristup web strani uz korišćenje lozinke, a dostupni su mu fotografija parcele i izveštaj o napredovanju zasađenih kultura. Naravno, u primeni agro-mera se konsultuju i vlasnici i oni sami mogu da izaberu u kojoj će meri uticati na proces gajenja i obrade zemljišta.

Kada za to dođe vreme, plodovi se ubiraju tokom dana i naveče se isporučuju „virtuelnim baštovanima“, koji na taj način mogu da uživaju u maksimalno svežem povrću koje je, uz to, još i zdravo. Znači, nema hemikalija, nema toksina, kulture se gaje na potpuno prirodan i zdrav način.

Za sada se u ponudi nalazi samo povrće, ali domišljata trojka namerava da asortiman proširi voćem i staklenim baštama u kojima bi kulture bile gajene preko čitave godine. Pošto je posao krenuo veoma dobro, trio iz Sarfolka namerava da privuče i druge lokalne farmere na čijoj bi se zemlji formirale nove „Internet-bašte“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar