Dodirni, pomiriši, okusi – Internet

Kraj godine je pravo vreme za predviđanja budućih pravaca razvoja mreže. U 2000. godini su već započeli projekti koji će biti nastavljeni i u narednom periodu, pri čemu je teško predvideti šta će na ovom polju doneti naredni vek. Ali davno izrečena misao Artura Klarka – „Istina je čudnija od mašte“ – se mnogo puta pokazala tačnom.

Što se tiče Interneta, protekla godina je bila obeležena sve bržim konekcijama koje već sada dozvoljavaju sasvim komotno slušanje muzike i gledanje filmova u CD, odnosno DVD-kvalitetu. Kablovski i satelitski pristup su sve dostupniji, tako da se predviđa potpuna integracija mnogih medija u okviru Interneta. Slušanje radija, gledanje filmova i TV-emisija, multimedijalni sadržaji obogaćeni novim kvalitetom – interaktivnošću – biće u narednim godinama sve prisutniji. „Bum“ na polju WAP-tehnologija je već započeo i u vremenu koje sledi ćemo na mobilnim telefonima moći da gledamo inserte iz filmova i golove sa utakmica. U oblasti vida i sluha, Internet vrlo brzo napreduje. Ali kako stoje stvari sa čulom mirisa, ukusa i dodira? Prvi koraci su definitivno napravljeni. Iako, možda, izgledaju „trapavo“, verujemo da neće proći mnogo vremena pre nego što sva naša čula budu „napadnuta“ na danas, verovatno teško zamisliv, način.

Da li ćemo u budućnosti moći da osećamo mirise dok surfujemo? Na čelu ovakvih istraživanja i ideja se nalazi kalifornijska kompanija DigiScents. Bez obzira koliko njihova ideja nekima zvučala suludo, osnivači ove svojevrsne laboratorije su upravo naučnici koji su učestvovali u procesu otkrivanja mape ljudskog genoma i veoma su ozbiljni u svom novom poduhvatu. Njihov cilj jeste veštačka sinteza mirisa i mogućnost da se oni i osete prilikom posete web-sajtovima.

Svi napori ove kompanije su usmereni na proizvod koji nosi naziv iSmell Personal Scent Synthesizer (uređaj za sintezu mirisa), koji bi na tržištu trebao da se pojavi početkom 2001. godine. Grubo rečeno, ova naprava radi na sličan način kao i štampač, samo što umesto kombinovanja mastila u boji u cilju stvaranja slike, iScent kombinuje osnovne mirise da bi stvorio kompleksne ugođaje za naš nos. Naravno, štampanje slika je mnogo jednostavnija operacija od sinteze mirisa, ali ni novi uređaj nije previše komplikovan – on će koristiti samo 128 osnovnih organskih mirisa da bi kreirao skoro sve postojeće i zamislive mirise na ovom svetu. Miris borovine, vanile, peperminta, ali i mora i skupocenih parfema će biti izvedeni od ove osnovne „skale“ sa 128 „nota“.

Uređaj će biti priključen na PC i biti u mogućnosti da u vazduh, poput dezodorans-boce, „istisne“ neki od mirisa. Novi primer tehnološkog razvitka je predviđen za kućnu upotrebu i neće biti ništa nedostupniji od skenera ili web-kamere – njegova cena će biti ispod 150 dolara. Uređaj će biti dostupan običnim korisnicima, ali ko će, osim njih, biti zainteresovan? Sama najava ovog uređaja je izazvala ogromnu pažnju različitih privrednih grana – od industrije parfema, preko turističkih agencija, do prehrambene industrije i restorana. Scenario je jednostavan: ukucate adresu nekog od proizvođača parfema. Na njihovom sajtu je reklama najnovijeg proizvoda, ali i link tipa „smell it“. I ako posedujete iScent, zaista ćete i moći da onjušite novi parfem i odlučite se na kupovinu. Zainteresovani ste za putovanja? Kako vam se čini mogućnost da pored fotografija nekog rajskog ostrva, osetite i miris mora i tropske vegetacije? Novi uređaj će se vrlo verovatno svideti i gurmanima, ali i izazvati probleme kod onih sa viškom kilograma. Ni tzv. „New Age“ sajtovi nisu nezainteresovani: iScent bi itekako pospešio prodaju proizvoda iz kategorije aromoterapije.

Kopanija DigiScents jeste najdalje otišla u ovoj oblasti, ali nije i jedina na tom polju. „Društvo“ joj prave i AromaJet iz Teksasa i TriSenx iz Džordžije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar