Dreamweaver – Kreirajte kalendar (I deo)

Ako često zaboravljate rođendane bliskih osoba, sakupite datume rođendana i kreirajte jednostavan ali efektan kalendar sa slikama. Dobra stvar ovakvog kalendara je ta da ga možete postaviti na Internet ili da ga pošaljete prijateljima. Takođe, kada ga kreirate i snimite na vaš disk, možete ga postaviti za „default“ stranicu vašeg browser-a, tako da svaki put kada ga otvarate možete dobiti korisnu informaciju. Za kreiranje kalendara koristićemo programe PhotoShop i Dreamweaver 3. Mada možete da koristite bilo koje aplikacije slične namene.

Prva stvar koju ćemo uraditi je priprema grafičkih elemenata. Otvorite PhotoShop ili neku drugu aplikaciju za obradu slika i kreirajte kalendar koristeći alatke za crtanje linija i tekst alatku. Za kreiranje koristite platno veličine 800h500 (tako da stranice kasnije možete postaviti na desktop). Prvo napravite mrežu linija koja će predstaviti svaki dan u mesecu, a zatim sa tekst alatkom kreirajte svaki dan u mesecu. Ovakav šablon kreirajte za svaki od dvanaest meseci u godini. Zatim, možete pripremiti i slike recimo članova vaše porodice i to u dva primerka, jedan u običnoj veličini i drugi u „thumbnail“ veličini. Thumbnail-ovi će biti upotrebljeni za linkovanje.

Sada ćemo krenuti sa kreiranjem „.html“ stranica, ali pre toga uzmite olovku i papir i nacrtajte šemu stranica kalendara. Svaku stranicu na papiru predstavite kvadratićem u koji ćete upisati sadržaj same stranice. Zatim linijama povežite stranice (kvadratiće) koje želite da linkujete. U našem slučaju imaćemo tri nivoa (kao na slici):

  1. prva „index.htm“ stranica na kojoj su linkovi ka svakom mesecu u godini
  2. na drugom nivou ćemo imati dvanaest stranica za dvanaest meseci
  3. na trećem nivou će biti stranice koje će predstavljati bitne datume u godini (rođendani, proslave), a na koje će se dolaziti sa drugog nivoa (nivoa meseca)
Kreiraćemo prvu stranicu:
  • Otvorite Dreamweaver i kreirajte stranicu „index.htm“.
  • Napišite nazive 12 meseci i to svaki mesec u novoj liniji, većim fontom. Zatim, sve centrirajte.
  • Snimite fajl i zatvorite ga.
Kada smo ovo napravili, idemo na kreiranje drugog nivoa, sa 12 meseci. O daljoj izgradnji čitajte u narednom prilogu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar