Društvene mreže vam mogu uništiti karijeru?

Iako mnogi koriste društvene mreže kako bi izgradili pozitivnu sliku o sebi, što im pomaže i tokom konkurisanja za određeni posao, profesor računarstva sa Univerziteta Džordžtaun misli upravo suprotno – da vam društvene mreže mogu uništiti život.

Nije tajna da npr poslodavci na Google traže podatke o kandidatima za posao, pa ako možete stvoriti pozitivnu sliku o sebi na društvenim medijima zašto to ne biste iskoristili? Ipak, Kal Njuport, pisac i vanredni profesor računarstva na Univerzitetu Džordžtaun smatra da je to pogrešno.

Njuport kaže da su, s obzirom na to da skoro svi imaju društvene medije, mnogo zanimljiviji oni koji ih nemaju. „U kapitalističkoj ekonomiji tržište nagrađuje stvari koje su retke i vredne. Upotreba društvenih mreža to nije“, objasnio je Njuport.

Kaže da aktivno korišćenje društvenih medija u velikoj meri smanjuje mogućnost zapošljavanja, jer smanjuje našu pažnju i sposobnost da se usredsredimo na jedan zadatak. Tvrdi da su društveni mediji zavisnost i da nam, zbog njih, sve brzo dosadi.

Čak smatra da nam društveni mediji nisu potrebni da bismo pronašli mogućnosti i ponude, a da su uzbuđenje i satisfakcija koju dobijemo nakon lajka ili tvita neproduktivno korišćenje vremena, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

društvene mrežekarijera
Komentari (0)
Dodaj komentar