Dvostruki „slajder“

Kompanija Helio je 11. maja predstavila svoj najnoviji model mobilnog telefona, pod nazivom Ocean. Na talasima ovog Ocean-a ponuđene su raznovrsne mogućnosti komunikacije, bogati multimedijalni sadržaji i, od svega toga možda najzanimljiviji, neobičan dizajn. Naime, ovaj telefon je dvostruki „slajder“ (klizač), pri čemu otkriva dve tastature različitog izgleda i namene.
Vertikalnim klizanjem gornjeg dela telefona otvara se klasična alfanumerička tastatura, koju ima većina mobilnih telefona. Ona se koristi za telefoniranje, slanje kratkih SMS poruka ili surfovanje web-om. Ako se pak gornji deo telefona pomeri horizontalno, otvara se prava QWERTY tastatura. Ovaj položaj telefona pogodan je za kucanje dužih tekstova radi slanja poruka ili elektronske pošte, za slanje video poruka, pretraživanje Interneta i gledanje video sadržaja preko celog ekrana, što je mnogo povoljnije i efektnije u horizontalnom položaju.
Ovim primenama Ocean-a doprinosi i kvalitetan TFT LCD ekran s dijagonalom 2,4 inča. Njegovih 260.000 boja i QVGA rezolucija za reprodukciju videa obezbeđuju kvalitet prikazivanja rasnovrsnih sadržaja. Telefon ima i ugrađenu kameru rezolucije dva megapiksela za snimanje fotografija i video inserata, dodajući tako snimljenim fotografijama tagove s podacima o nazivu (titlu) i opisu slike. One se mogu direktno pamtiti u Helio Photo Album-u. Program za pravljenje slika i njihovu organizaciju naziva se Helio UP. On podržava i GPS tehnologiju, tako da je moguće slikama i video insertima dodati podatke o GPS koordinatama (lokaciji).
Za prijem i slanje poruka različitih vrsta Ocean ima poseban interfejs za pristup različitim provajderima usluga elektronske pošte. Za pristup svakom od njih nije potreban nikakav poseban softver niti ručno podešavanje. Korisnik treba samo da napravi svoj nalog (account) tamo gde želi sa ID i password-om, a pristup će se zatim obavljati automatski. Planira se i podrška Ocean-a za Microsoft Exchange ActiveSync za preuzimanje mail-ova, kalendara i kontakata sa Microsoft Exchange Server-a. Ocean ima ugrađen i HTML browser za pregledanje web strana i pristup Internet pretraživačima.
Ostale karakteristike Ocean-a su uglavnom standardne za mobilne telefone srednje klase – interna memorija sa 200 megabajta, slot za memorijsku karticu microSD radi proširenja prostora do 2 gigabajta, Bluetooth priključak za bežično telefoniranje i USB priključak za povezivanje s računarom. On podržava MP3, AAC i WMA audio formate i MPEG4 i H.264 video formata. Optimizovan je za reprodukciju muzike do 15 sati, a muzika se može preuzimati sa sajta HelioMusic. Telefon je 3G, tako da se prenos audio i video sadržaja vrši kvalitetno. Cena ovog modela je 295 dolara, a do kraja maja bi trebalo da se pojavi na tržištu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

3ghelioklizacmobilnimobilni telefonioceantelefon
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vojislav‚‚ Dobrojvić

    Vrlo komplikovan, ali vrlo efikasan telefon. Dvostruki telefon je kao mali laptop.