E-mail – šta to beše?

Iako je elektronska pošta danas brz i pouzdan komunikacioni kanal bez koga se savremeno poslovanje ali ni privatni život skoro ne mogu ni zamisliti, studije britanskih stručnjaka tvrde da će e-mail u sledećih desetak godina biti marginalizovan, pa čak i da će potpuno izumreti.
Prema tvrdnjama profesora Dejvida Zitlina (David Zeitlyn), socijalnog antropologa s Univerziteta u Kentu, mlađe generacije za slanje poruka i međusobnu komunikaciju sve više koriste društvene servise poput Facebook-a ili Twitter-a, dok se mejlom služe samo kad moraju. "Mlađim korisnicima Interneta više odgovara sistem objave poruke na nekom od društvenih servisa nego pojedinačno slanje teksta na desetak e-mail adresa. Već sada, od svih komunikacionih kanala raspoloživih na Internetu, elektronska pošta predstavlja prvi izbor samo za polovinu tinejdžera, dok se drugi okreću Facebook-u ili Twiter-u", kaže Zitlin, koji je istraživanje uradio za britansku telekomunikacionu kompaniju TalkTalk.
Prema rezultatima studije, elektronska pošta glavno je sredstvo komunikacije samo među starijom generacijom. Čak 98 odsto Britanaca starosti od 40 do 65 godina redovno koristi e-mail, dok broj korisnika pada proporcionalno sa starošću. Na osnovu snimanja aktulenog stanja, kompanija TalkTalk prilagođava i svoju razvojnu strategiju za dolazeće decenije. "E-mail je u proteklih 20 godina bio dominantno sredstvo komunikacije, ali to ne znači da će tako ostati zauvek. Korisnici sve više žele da šalju kratke i brze poruke koje istovremeno dopiru do više primalaca, a za to postoje i bolji načini od slanja elektonske pošte", smatra Mark Šmid (Mark Schmid) iz firme TalkTalk.
Ipak, kompjuterski i komunikacioni stručnjaci u svetu skeptični su prema prognozama o skoroj propasti elektronske pošte. Uprkos naglom rastu društvenih mreža poput Facebook-a, putem koga se svake nedelje izmeni oko dve milijarde poruka, ili Twitter-a, čiji mesečni rast iznosi 1.382 odsto, e-mail će, prema njihovom mišljenju, uvek imati svoje korisnike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

društveni sajtovie-mailelektronska postafacebookkompjuteritwitter
Komentari (0)
Dodaj komentar