E-mailer

Danas, kada je Internet u ekspanziji, nije neobično da nastaje prava poplava uređaja sa mogućnošću upotrebe elektronske pošte (email-a). Osim klasičnog načina (pomoću personalnog računara priključenog na Internet) i najnovijih modela mobilnih telefona, pojavljuju se na primer TV prijemnici sa mogućnošću slanja elektronske pošte (kompanija Bush), ali i „hibridni“ proizvodi koji objedinjuju različite tehnologije. Takvim proizvodom, kome se pre svega ne može osporiti originalnost i funkcionalnost, kompanija Amstrad iznenadila je javnost i skrenula pažnju britanske štampe. Radi se o kompaniji koja je osamdesetih godina proizvodila vrlo popularne personalne računare (za najširu upotrebu, vrlo popularne cene), koji su već u trenutku pojavljivanja bili tehnološki zastareli, ali su stekli kategorizaciju najprodavanijih u Velikoj Britaniji.

Novi proizvod ove firme nosi naziv E-mailer, vrlo je atraktivnog dizajna a objedinjuje telefonsku sekretaricu, specijalizovan računar sa potrebnim softverom za primanje i slanje elektronske pošte i malu tastaturu skrivenu u donjem delu kućišta. Može da se koristi i za slanje faksova. Obavljanje svih predviđenih funkcija i njihova kontrola prezentira se na širokom LCD ekranu (komunikacija pomoću telefonskog imenika sa 700 adresa, kristalno čist ton bez izobličenja, podatak o telefonskom broju sagovornika, način poziva, mogućnost razgovora u kancelarijskim uslovima bez tona i mnoge druge pogodnosti). Cena ovog uređaja je 79,79 funti, odnosno 250 DEM, što je manje od realne tržišne vrednosti. Prezentaciju novog uređaja priredio je Alan Sugar, osnivač kompanije Amstrad. On je obrazložio način nadoknade gubitka usled niske prodajne cene. Sugar će omogućiti zainteresovanim kompanijama da koriste njegove usluge slanja pošte sa komercijalnim porukama kupcima E-mailera. „Slanje cirkularnog pisma sa reklamnom porukom košta 30 penija po adresi, a mi nudimo istu uslugu po dvostruko nižoj ceni i sigurnost da će je primiti dva miliona ljudi. Ušteda je prilična“, rekao je Sugar, potpuno siguran u uspeh svog novog proizvoda, sa optimizmom baziranim na dosadašnjem iskustvu sa personalnim računarima.

Međutim, investitori se ne slažu sa tako optimističkim očekivanjima. Razlog za to je prvenstveno zbog toga što uređaj ne sadrži Web pretraživač i takođe, podatak da pristupanje e-mail servisu donosi opterećenje telefonskog računa za dodatnih 12 penija po pozivu. Iz tih razloga akcije Amstrada na londonskoj berzi su pale. Bez obzira na sve te negativnosti E-mailer će sigurno naći tržište. Njegovi potencijalni kupci su oni kojima je od interesa da, bez kupovine računara, za daleko nižu cenu, ostvare pristup e-mail servisima kao važnim sistemima razmene dokumenata u poslovanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar