Eliksir mladosti s Uskršnjih ostrva

Naučnici su uspeli da stvore "čudotvorni" lek, koji bi ljudski život mogao da produži za desetak godina. Prema izveštaju koji je predstavljen u časopisu Nature, ovaj eliksir, u obliku tablete, bazira se na materiji koja je pronađena u tlu na Uskršnjim ostrvima, jednom od najudaljenijih i najtajanstvenijih područja sveta. Prilikom testiranja ova hemikalija je očekivani životni vek životinja produžila za čak 38 odsto. Iako još nije prilagođena za ljudsku upotrebu, naučnici veruju da će to biti prva generacija delotvornih pilula za produžetak ljudskog života.
Ovaj čudotvorni lek, koji je dobio ime rapamicyn, trenutno se koristi kao imunosupresor prilikom transplantacije organa, kao i prilikom operacija srca, a testiraju se i njegova antikancerogena svojstva. Vođa ovog istraživanja na Univerzitetu u Teksasu (University of Texas Health Science Center), dr Arlan Ričardson, kaže da već dugo istražuje starenje. "Za 35 godina, koliko istražujem proces starenja, pojavljivali su se mnogi lekovi i eliksiri protiv starenja, ali oni nikada nisu bili delotvorni i u praksi. Ni sâm nisam očekivao da ću za svog života otkriti pilulu protiv starenja, međutim, rapamicin veoma obećava".
Ričardsonov tim veruje da bi se ovaj "čudotvorni" lek na tržištu mogao pojaviti za deset godina. Treba očekivati da bi pilula dugovečnosti mogla pokrenuti velike promene u društvu, pre svega u delu populacije koju sačinjavaju penzioneri, jer bi mogla da produži radni vek ljudi a odloži odlazak u penziju. Ali, naredna istraživanja tek treba da pokažu kakav će kvalitet imati taj i na takav način produžen životni vek ljudi, to jest hoće li on odložiti i karakteristične bolesti koje nastaju u starosti.
Časopis "Nature" piše i da je tom hemikalijom testirano oko 2.000 laboratorijskih miševa prosečne starosti oko 600 dana, što je ekvivalent za približno 60 ljudskih godina. Četvrtina miševa dobijala je uobičajenu hranu, dok su ostali u toj hrani konsumirali i hemikaliju s Uskršnjih ostrva. Lek je produžio maksimalno trajanje života miševa sa 1.094 dana na 1.245 kod ženki i sa 1.078 dana na 1.179 dana kod mužjaka. U proseku, život miševa produžen je za 9 do 14 odsto. Od trenutka kada je terapija ovom hemikalijom započela, lek je produžio očekivano trajanje života ženki miševa za 38 odsto, a mužjaka za 28 odsto. Naučnike je iznenadila činjenica da je hemikalija bila tako delotvorna, iako je primenjena tek u kasnoj fazi njihovog života. Tim dr Ričardsona namerava da pronađe neki sličan lek koji bi manje agresivno delovao na odbrambeni sistem organizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

eliksir mladostinaukauskrsnja ostrva
Komentari (0)
Dodaj komentar