Energetska kriza u Kaliforniji i IT industrija – postoji li veza?

Veliki deo medija je krivicu za energetsku krizu koja je zimus i proletos potresala Kaliforniju pripisivao IT industriji, a odijum javnosti prema njoj, koji je zbog toga počeo sve više i više da narasta, na kraju je dostigao tolike dimenzije da su i predstavnici državnih institucija morali da se oglase.

Tako je jedna istaknuta predstavnica kalifornijske komisije za energetska pitanja energično odbacila tvrdnje prema kojima je informaciono tehnološka industrija ove američke države prouzrokovala ili znatno doprinela problemima koje je ona imala sa snabdevanjem strujom. Dotična presdtavnica je u svom saopštenju istakla da su tvrdnje o povezanosti IT sektora i energetske krize “naprosto smešne”.

Manjak energije koji je izazvao restrikcije i isključivanja širom Kalifornije (što je bio povod za zbijanje mnogih šala ovde u Srbiji, takođe pogođenoj restrikcijama u tom periodu, mada iz sasvim drugih razloga) “nije posledica rada kompjuterske industrije ili njenih serverskih firmi”, kaže spomenuta Klaudija Čendler, pomoćnik izvršnog menadžera Komisije Kalifornije za energiju, dodajući: “Kompjuteri su nam verovatno više energije uštedeli nego što su potrošili”.

Komentari Čendlerove stoje u dijametralnoj suprotnosti sa januarskim optužbama kalifornijske elektroprivrede i nekih lokalnih dobavljača električne energije. Zvaničnici ovih ustanova su kao jedan od razloga za nestašice naveli povećane potrene za energijom u oblastima u kojima se nalaze Internet čvorišta i velika središta za pohranjivanje podataka, a jedan je čak tvrdio da takve ustanove troše više struje nego, recimo, neka proizvodna postrojenja.

Tako provajder električne energije u gradu Santa Klari Sillicon Valley Power tvrdi da se potrošnja iz navedenih razloga povećala 12% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Predstavnik ove kompanije je izjavio da bi se opterećenje u naredne dve-tri godine moglo udvostručiti, pri čemu 80% zahteva za energijom stiže iz Internet centara.

Sa druge strane, Čendlerova tvrdi da je državna vlada pregledala te zahteve i utvrdila da se potrošnja energije u Silicijumskoj dolini povećala samo 1% u proteklih deset godina! Tvrdnju da su Internet i IT sektor imali značajnu ulogu u energetskoj krizi proglasila je “urbanim mitom broj pet”, dodavši: “Provela sam puno vremena na razobličavanju takvih tvrdnji”. Prema njenom mišljenju, glasine o IT industriji kao o velikom potrošaču električne energije šire i upotrebljavaju oni koji lobiraju u korist industrije uglja kako bi pridobili sredstva za izgradnju novih termoelektrana koje rade na ugalj.

Pored navedenog, Čendlerova je odbacila i predviđanja da bi tokom leta moglo ponovo da dođe do velikih restrikcija u Kaliforniji, navodeći da su u maju bila samo dva isključenja, dok ih u junu nije bilo uopšte. Mere štednje koje su savesno preduzeli stanovnici Kalifornije i njena industrija su se, prema rečima Klaudije Čendler, isplatile, o čemu svedoči i podatak da je potrošnja, u odnosu na iste periode prošle godine, u maju smanjena za 11%, a u junu čak za 14%.

Čendlerova, ipak, ne štedi reči kritike ni kada su u pitanju zaposleni u samoj IT industriji: prema nedavnom istraživanju, 89% radnika IT sektora svoje računare na poslu ostavlja uključene i preko noći, kada ih niko ne koristi. Čendlerova kaže da je to praksa koju će država svakako nastojati da suzbije. Prema njenim rečima, ljudi koji rade u IT industriji štednji mogu da doprinesu tako što će isključiti svoje računare kad posle završenog radnog vremena krenu kući, ali i tako što će, tokom radnog dana, računare prebaciti u režim štednje u trenucima dok ih ne koriste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar