Excel – Hiperlinkovanje (II deo)

Ukoliko kreirate hiperlink ka nekom drugom fajlu na vašem hard disku, snimite dati fajl pre toga. Otvorite Excel dokument koji će sadržati link, postavite pokazivač u ćeliju koja će sadržati link i izaberite „Insert> Hyperlink“.U Excel-u 97, selektujte dugme „Browse“ i locirajte dokument koji želite da linkujete. Ukoliko je stranica otvorena u browser-u, kopirajte URL iz browser-a u dijalog Excel-a 97.

Ukoliko linkujete neki drugi radni list koji ima neki imenovani blok ćelija, možete po potrebi linkovati samo dati blok ćelija. Radi ovoga, izaberite dugme „Browse“ na desnoj strani u „File“ listi i odaberite imenovani blok iz dijaloga, a potom kliknite „OK“. Kada se vratite u radni list, videćete postavljen novi hiperlink. Ako kliknete desnim tasterom i izaberete „Hyperlink> Select Hyperlink“, moći ćete da promenite naziv linka u nešto što bolje opisuje dati blok ćelija.

Kod Excel-a 2000 imamo novi Office 2000 hiperlink interfejs, koji je sada konzistentan za sve aplikacije Office paketa. Na prvi pogled interfejs je konfuzan zbog velikog broja opcija, ali je zato vrlo moćan. Sa leve strane dijaloga nalazi se lista za izbor lokacije sadržaja, gde imamo:

  • Existing File Or Web Page
  • Place In This Document (A Jump)
  • Create New Document
  • Email Address

Link možete kreirati jednostavnim izborom dugmadi, unosom detalja u odgovarajuća tekst polja ili pretraživanjem (browsing) lokalnog diska ili Interneta. Uvek upišite nešto u polje „Text to display“ jer će to biti opisni naziv linka u vašem radnom listu. Takođe, možete dodati i ScreenTip, koji predstavlja tekst koji se javlja kada pokazivačem miša prelazimo iznad linka. Ova mogućnost podržana je u Internet Explorer-u od verzije 4.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar