Excel – Najveće prosečne vrednosti

Zamislite situaciju da imate radni list na kome treba da rangirate nekakve rezultate po prosečnoj vrednosti. Recimo da imamo rezultate nekoliko ispita određenog broja studenata, gde imamo sledeća polja: sedam kolona koje sadrže naslov: [Naziv], [Kol1](kolokvijum), [Kol2], [Kol3], [Kol4], [Test] i [Prosek]. U koloni [Prosek] imaćemo formulu koja će izračunavati samo četiri najbolja rezultata. Ukoliko se u obzir uzima i test, onda on treba da uđe u prosek kao jedan od četiri najbolja rezultata.

Ovakvu kalkulaciju moguće je izvesti u svim poznatijim programima za tabelarna izračunavanja, jer svi oni imaju funkciju koja vraća n najvećih ili n najmanjih vrednosti iz određenog dijapazona. U programima Microsoft Excel i Lotus 1-2-3 naziv funkcije je LARGE, a, recimo, u programu Quattro Pro LARGEST. Excel-ova formula koja će vratiti tri prosečne najveće vrednosti iz bloka B2:F2, može da izgleda ovako:


=AVERAGE(MAX(B2:F2);LARGE(B2:F2;2);
LARGE(B2:F2;3);LARGE(B2:F2;4))

U Lotus 1-2-3 funkcije AVERAGE i LARGE, menjaju funkcije @AVG i @LARGE. Istovremeno, odgovarajuće funkcije u programu Quattro Pro jesu @AVG i @LARGEST.

Ukoliko biste želeli da u prosek uđe i rezultat testa, ukoliko postoji, prethodna formula će biti nešto kompleksnija. Excel-ova verzija ovakve formule bi bila:


=IF(ISBLANK(F2);AVERAGE(B2:E2);
AVERAGE(F2;MAX(B2:E2);
LARGE(B2:E2;2);LARGE(B2:E2;3)))

Ukoliko u polju ćeliji F2 nema ničega, uzeće se jednostavni prosek bloka B2:E2.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar