Excel – Poruke o greškama

Vrlo često ćete se u Excel-u susretati sa porukama o grešci (ko radi taj i greši), unutar ćelija radnih listova. Poznavanjem ovih poruka o greškama, vrlo brzo ćete moći da otklonite nedostatke u formulama, referencama itd. Iz tog razloga ćemo u ovom prilogu obraditi poruke o greškama i njihovo značenje.

Excel prikazuje sedam različitih vrsta poruka o grešci. Te poruke su sledeće:

  • #DIV/0! – greška koja javlja da ste u formuli pokušali da delite nulom. U slučaju ove poruke, proverite da li reference ćelija u formuli imaju vrednost nula ili blank (prazno polje). Možda ste slučajno obrisali vrednosti referentnih ćelija.
  • #N/A – formula referencira ćeliju ili ćelije sa #N/A ulazom ili date ćelije ne sadrže nikakvu vrednost. Poruka vas upozorava da vrednosti iz određenih ćelija nisu dostupne, iz raznih razloga.
  • #NAME? – greška koja javlja da Excel nije prepoznao naziv u nekoj formuli. U ovom slučaju proverite da li nazivi korišćeni u formuli uopšte postoje u radnom listu, i definišite nazive ukoliko nedostaju. Ako je sve to provereno, i opet se javlja greška, proverite da li ste pravilno upotrebili funkcije (sintaksno).
  • #NULL! – poruka o grešci koja javlja da se dva bloka ćelija ne preklapaju. Proverite da li ste korektno naveli reference blokova ćelija, te zapamtite da između referenci dva ili više blokova ćelija koristite zareze (nikako prazna mesta).
  • #NUM! – greška koja javlja da je u formuli upotrebljena neodgovarajuća brojka. Ova greška može da se javi kada u formuli koja zahteva numerički argument, a vi upotrebite recimo string (tekstualni) argument. Još jedna mogućnost koja može da se javi, je da rezultat formule prevazilazi granice Excel-a.
  • #REF! – greška koja javlja da ste pogrešili u referenci ćelija u određenoj formuli. Proverite ćelije koje ste referencirali u formuli, jer ste ih možda izbrisali.
  • #VALUE! – u formuli je upotrebljen pogrešni tip podatka ili pogrešan operator. Recimo, ova greška će se javiti ako pokušate da izvršite matematičku operaciju množenja nad dva tekstualna argumenta. Proverite korektnost sintakse formula.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar