FBI koristi trojance?

Posle paketa zakona, donešenih u američkom Senatu pod nazivom USA Patriot Act, a koji se tiču praćenja i prisluškivanja i daju FBI-ju odrešene ruke, ova agencija pokušava da primeni i neke nove alate za elektronsku prismotru. Paketom zakona je legalizovana upotreba softvera Carnivore, namenjenog praćenju saobraćaja na Mreži, pri čemu se sistem instalira na mrežu Internet provajdera. Da bi efikasnije pratili i prisluškivali, u FBI-ju su, sudeći po nekim nezvaničnim informacijama, počeli da koriste i alate, odavno u upotrebi među hakerima.

Reč je o tzv. trojancima, programima koji, jednom instalirani na kompjuter žrtve, omogućavaju daljinsko upravljanje tim računarom i čitav niz akcija koje može da preduzme napadač: od otkrivanja lozinki, preko pisanja i brisanja po hard-disku, pa sve do prisluškivanja onoga što vlasnik zaraženog kompjutera izgovara u mikrofon. Ovakvi programi su se pojavili pre nešto više od tri godine, i postali vrlo popularni među onima koji vole da kradu tuđe Internet sate, ali i onima koji imaju ozbiljnije pretenzije, poput krađe brojeva kreditnih kartica ili bavljenja industrijskom špijunažom.

Navodno, FBI razvija sličan program, koji nosi naziv „Magic Lantern“, a koji bi mogao da reši problem kriptovanih mejlova, koji zadaju muke agenciji. Upotrebom sistema „Carnivore“ moguće je presresti mejl – problemi nastaju ako je šifrovan, pri čemu dešifrovanje može, teoretski, da traje od nekoliko godina do više decenija. Trojanac bi lako mogao da reši ovaj problem, omogućavajući otkrivanje lozinki koje predstavljaju ključ za „otvaranje“ šifre.

FBI je već koristio program sličan trojancu prilikom praćenja Nikodema Skarfoa, mafijaškog bosa koji je osuđen na osnovu dešifrovanih mejlova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar