Flash – Kreiranje web dugmadi

Ako se imalo bavite web dizajnom, sigurno ste već kreirali neke dugmiće, najverovatnije u Photoshop-u. Ali tu se radilo o bitmap grafici, koju ne možemo uspešno koristiti u Flash-u za animacije, gde nam je u stvari potrebna vektorska grafika. Znači, za dobru animaciju treba nam digmić kreiran u nekom programu za vektorko crtanje, kao što je npr. CorelDraw ili nekom sličnom. Ali jedno takvo dugme uspešno možemo kreirati i u samom Flash-u.

Pokrenite Flash i otvorite novi rad. Izaberite prvo alatku Rectangle Tool, te kliknite na poslednje dugme – „Round Rectangle Radius“ da bi zaoblili ćoškove našeg budućeg dugmeta. Kada kliknete ovo dugme pojaviće se mali dijalog prozor u kome treba da unesete veličinu zaobljenja u pointima, pa unesite 15 pointa. Za boju linije (Line Color) izaberite bezbojnu (treba da se pojavi H oznaka), a za boju popune (Fill Color) izaberite neku crvenu nijansu (mada može bilo koja). Dovedite pokazivač miša iznad radne površine i nacrtajte zaobljeni pravougaonik.

Kliknućemo sada na alatku Arrow i selektovati nacrtani pravougaonik. Pritisnite prečicu Ctrl+C radi kopiranja objekta u clipboard. Potom ćemo kreirati novi sloj (layer) izborom menija „Insert> Layer“, te izabrati meni „Edit> Paste in Place“ da bi sadžaj clipboard-a smestili na novi sloj. Kada „otpustite“ objekat na novi sloj, on će biti selektovan pa ćemo ga transformisati – „Modify> Transform> Scale“. Na ivicama objekta pojaviće se mali kvadratići (tzv. ručice), kliknite na jedan iz ćoškova i smanjite objekat za neki piksel. Izaberite Fill alatku i kliknite dugme Fill Color, pa izaberite „Color Options“ dugme. Pređite na Gradient karticu i kliknite na dugme New, sada treba da napravite prelaz od bele boje ka crvenoj boji koju ste upotrebili za prvi pravougaonik. Utvrdite da je kao izabran linearni (linear) prelaz i kliknite Change dugme, te zatvorite dati dijalog.

Kliknite na drugi sloj da bi drugo dugme bilo selektovano i popunite dugme prelazom boja koji ste napravili. Kliknite sada dugme „Transform Fill“ u donjem levom uglu radne površine, pa dvostruko kliknite pravougaonik. Kliknite na beli kružić na desnoj strani pravougaonika, i držeći pritisnut taster, rotirajte prelaz za 90 stepeni. Potom kliknite na beli kvadratić i prevucite ga do ivice pravougaonika, da bi gradient bio veličine dugmića. Ostalo vam je samo da centrirate drugi pravougaonik iznad prvog i imaćete dugme kao na slici. Dodajte neki naslov na dugme i imate objekat spreman za animaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar