Fotografije i video zapisi – mobilni telefon u vašim rukama (2)

Mogućnosti modernih mobilnih telefona da zabeleže fotografije i video zapise naglo su porasle. Trka u količini megapiksela ugrađenih u fotoaparat traje već godinama, međutim, sada je postalo važno i koliko kvalitetan video zapis snima mobilni telefon. Tek nedavno smo dobili VGA rezoluciju video zapisa na mobilnim telefonima, a neki modeli se još uvek isporučuju s mogućnošću snimanja brzinom od samo 15 sličica u sekundi. Samsung i Sony Ericson započeli su trend snimanja HD video zapisa mobilnim telefonima, a uskoro će im se pridružiti još telefona s tom mogućnošću. Ovde vam nudimo pregled trenutno najzanimljivijih modela (svi su smartphone telefoni) koji mogu da posluže kao solidan fotoaparat ili video kamera. U nastavku teksta čitaćete o ostala tri modela koji spadaju u sam vrh mobilnih telefona s mogućnošću snimanja u HD rezoluciji.
Motorola Milestone XT720
Motorola je proširila svoju porodicu Milestone mobilnih telefona modelom XT720. Oznaka 720 nije slučajno odabrana, jer je baš 720p rezolucija u kojoj ovaj mobilni telefon snima video klipove, a brzina kojom to radi je 24 sličice u sekundi. Fotografije imaju najveću rezoluciju od osam megapiksela, a kameri je pridružen ksenonski blic. Geotagovi, detekcija osmeha i fokusiranje na licima fotografisanih osoba odlike su i Motorolinog smartphone telefona baziranog na operativnom sistemu Android.
Motorola Milestone XT720 zasniva se na nešto jačem procesoru od originalnog Motorola Milestone-a, ARM 720 MHz Cortex. Verujemo da je razlog lakše kodiranje i dekodiranje HD video zapisa.
Samsung Galaxy S
Galaxy S je još jedan mobilni telefon koji koristi operativni sistem Android. Samsung je odlučio da u njega ugradi fotoaparat rezolucije pet megapiksela, ali koji može da snima video u 720p rezoluciji. Kao i većina ovde pomenute konkurencije, ima mogućnost automatskog fokusiranja na lice snimane osobe, detekciju osmeha i geotagove za fotografije. Takođe je moguće fokusirati određene delove kadra jednostavnim dodirom ekrana na tom mestu.
Samsung je u svoj model ugradio procesor ARM Cortex radnog takta jednog gigaherca, pa Galaxy S ne bi smeo da ima problema s kodiranjem video zapisa.
HTC Incredible
HTC u poslednje vreme lansira verovatno najbolje mobilne telefone na platformi Android, ali je pomalo zanemario foto i video mogućnosti svojih telefona, ukoliko se uporedi s ovde pomenutom konkurencijom. To bi trebalo da bude ispravljeno na novom modelu Incredible. Baziran je na procesoru Snapdragon, radnog takta jednog gigaherca, ima AMOLED ekran rezolucije 800 x 480 piksela, koristi Android kao OS i pored svega toga ima ugrađenu kameru rezolucije osam megapiksela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

appleblicfotografijegalaxy shdincredibileiphone4kamerakvalitetmegapikselimilestone xt720mobilni telefonin8rezolucijasmartphonesnimanjesvetlovideo klipovivivaz
Komentari (0)
Dodaj komentar