Genetski modifikovani ljubimci iz akvarijuma

Kao proizvodi sve aktuelnijih genetskih istraživanja u prodaji su se našle prve životinje kućni ljubimci. To su svetleće (fluorescentne) ribe za akvarijume u crvenoj, zelenoj i narandžastoj boji. Komercijalizacija ove vrste naišla je na mnoga protivljenja, pa je u mnogim delovima sveta zabranjena. Ipak, ima zemalja koje su je dozvolile.
Genetska modifikacija riba za akvarijume primenjena je na specijalnu vrstu riba iz reka Indije i Bangladeša. Ta vrsta, poznata pod nazivom Zebra danio, ima telo prošarano crnim i zlatnim prugama. Zbog toga je bila vrlo atraktivna, pa su se odmah našli oni koji su primerke ove vrste počeli da donose u Ameriku i prodaju ih kao kućne ljubimce. U poslednjih 50 godina prodato je oko 200 miliona primeraka. Međutim, one nisu mogle da se razmnožavaju na novom podneblju zbog velike razlike u klimi.
Zbog toga se došlo na ideju da se primeni genetika. Naučnici s Nacionalnog univerziteta iz Singapura, predvođeni doktorom Zhiyuan-om Gong-om, izdvojili su zeleni fluorescentni proteinski gen (GFI) iz morske meduze, koja prirodno stvara zelenu bioluminescenciju. Taj gen su ubacili u genom prugaste ribe i omogućili joj da svetli zelenom bojom, pored već prirodne bele i ultraljubičaste svetlosti. Zatim su dodavanjem gena morskog korala dobili crvenu boju, a izdvajanjem drugog gena iz meduze žutu.
Nakon toga, naučnici sa Singapurskog univerziteta napravili su dogovor s kompanijom Yorktown iz Ostina (Teksas) i fluorescentne ribe su se našle u prodaji pod imenom GloFish. Gotovo istovremeno s ovim istraživanjima slično se događalo i na Nacionalnom univerzitetu Tajvana (istraživački tim predvodio je profesor Huai-Jen Tsai). Oni su napravili sličan „dil“ i ribe su se pojavile u prodaji s oznakom TK-1. S time se otpočelo 2003. godine. Zatim su usledile složene procedure i sporenje prava na prodaju. Mnoge države zabranile su prodaju (od januara 2007. Kalifornija i Kanada).
U Evropskoj uniji ona takođe nije dozvoljena. Ipak, bez obzira na zabrane, u mnogim zemljama trgovina cveta. U 2006. godini u Holandiji je pronađeno oko 1.400 fluorescentnih riba u raznim prodavnicama. U januaru i martu ove godine one su pronađene čak i na sajmovima i izložbama akvarijumskih riba. Veruje se da su u Evropu došle iz Azije, preko Poljske. To nije ista vrsta riba (GloFish), već su ih sličnom tehnologijom stvorili naučnici iz Hongkonga i Kine. Koliko će ova nehumana prodaja trajati nije nam poznato, ali je činjenica da se uvođenjem novih zakona i kazni ide ka njenom zaustavljanju. Na primer, u Nemačkoj je uvedena kazna do pet godina zatvora i do 50.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

akvaristikagenetikahobiljubimcinaukaribice
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nikola Nešović

    Volim ribice.