GPRS telefoni – šta nudi Nokia?

U toku 2002. godine pokazaće se da li će ponuda GPRS telefona rešiti krizu u kojoj se našao telekomunikacioni sektor u celini. Tehnologija, koja predstavlja prelaznu fazu između mreža druge i treće generacije, nudi mnoštvo zanimljivih mogućnosti, potpuno menjajući izgled i funkciju mobilnih telefona. Ekrani u boji, stalna Internet veza, brzi prenos podataka i multimedijalne poruke, unapređuju mobilne aparate u toj meri, da je prilično teško i dalje ih nazivati telefonima. Zato se za ovakve uređaje sve češće upotrebljava izraz „terminal“, koji potvrđuje da mobilni telefoni više nisu isključivo namenjeni obavljanju razgovora.

Ericsson očekuje da glavni „motor“ prihoda u 2002. godini budu upravo GPRS telefoni. Konkurent, Nokia, takođe namerava da bude vodeća na ovom tržištu. Kojim će modelima pokušati da potisne švedskog konkurenta?

Nokia 7650

Analizirajući mogućnosti ovog modela (pojaviće se na tržištu u drugom tromesečju 2002. godine) jasno je da se Nokia ne zadovoljava promocijom mobilnog Interneta, na koju se koncentriše Ericsson. Iako svaki promotivni tekst finskog proizvođača ističe i „WAP over GPRS“ na novim modelima, Nokia svakom GPRS telefonu dodaje i poneku „egzotičnu“ opciju, koja model čini posebnim i privlačnim za određeni tip korisnika.

Kada je reč o telefonu Nokia 7650 (na slici), „egzotika“ je ugrađena digitalna kamera, mogućnost fotografisanja i slanja fotografije (rezolucija 640 x 800), foto album za pohranjivanje i sortiranje fotografija, kao i ekran u boji veličine 35 x 41 mm, sa rezolucijom 176 x 208 piksela.

„Neki trenuci su neponovljivi, neki neverovatni. Nekad prosto ostanete bez teksta. Kada ostanete bez teksta, pošaljite fotografiju!“, kaže proizvođač u promotivnom materijalu.

Nokia 8310

„Specijalitet“ ovog modela je ugrađeni FM radio, koji će svirati 20 sati pre ponovnog punjenja baterija. Očigledno namenjen mlađoj publici, ovaj telefon nudi i mogućnost čestog menjanja izgleda telefona (posebno prednjeg i zadnjeg dela) pomoću Xpress-on maski u devet različitih boja (šest se dobija uz telefon). Ako ste besposleni, izračunajte na koliko različitih načina možete da „obučete“ ovaj model. „Probajte telefon čiji se izgled i mogućnosti savršeno slažu sa vašim neobičnim načinom života!“, poručuje Nokia.

Nokia 6310

Ovo je model za malo ozbiljnije i zahtevnije korisnike: nema muzike, jarkih boja ili „fotografija neponovljivih trenutaka koji vas ostavljaju bez teksta“, već su tu novčanik i Bluetooth. Moguće je pohraniti do 25 WAP strana koje najčešće posećujete, i ne prekidati surfovanje po stranicama sa berzanskim izveštajima da biste pozvali svog poslovnog partnera.

Ugrađena Bluetooth tehnologija omogućuje „povezivanje iza ugla“ – nije potrebno da se mobilni telefon i PDA ili laptop „gledaju“ da bi veza bila uspostavljena. Nokia 6310 može i da ostane u torbi, a da veza sa računarom savršeno radi. I ne samo to: slušalicama i mikrofonu ne trebaju kablovi sve dok je telefon na udaljenosti manjoj od 10 metara.

Ako ste deo poslovnog sveta kome treba ovakav model, sigurno je i da u vašem kožnom novčaniku imate kreditnu karticu. A ako je imate, upotrebićete je i da biste nešto kupili. „Novčanik“ koji smo već pomenuli jeste lozinkom zaštićeni deo memorije telefona, u kome pohranjujete podatke o kartici, i koristite ga za brz i jednostavan „mobilni šoping“.

Ovaj elegantan model ima i mogućnost tonskog zapisa („Izdiktirajte svoje današnje obaveze, snimite važan razgovor ili, jednostavno, zvuk kiše na ulicama Pariza“, poručuje Nokia), kao i mogućnost pozivanja pritiskom na jedno dugme i izgovaranjem imena osobe sa kojom želite da stupite u kontakt.

Nokia 6510

U kategoriji GPRS telefona, ovaj je model najuravnoteženiji, moderan, ali ne i „šljašteći“, podjednako za svakodnevnu i poslovnu upotrebu. I ovde je ugrađen FM radio, koji možete da i dalje koristite dok surfujete po WAP sajtovima, a kada naiđete na informaciju o koncertu koji vas zanima ili knjizi koju biste želeli da posedujete, možete da upotrebite i „novčanik“.

Ekran nije u boji, ali je svetloplav i visoke rezolucije. I ovaj model pruža mogućnost promene izgleda pomoću maski, ali one nisu tako „ekstravagantne“ kao kod modela 6510.

Korisna adresa:

  • Nokia GPRS

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • mobilni telefoni
    Komentari (0)
    Dodaj komentar