Hajtek detektor laži

Klasični detektori laži koriste se već godinama i daju diskutabilne rezultate na osnovu emotivnih reakcija ispitanika na postavljena pitanja. Taj postupak u budućnosti će biti osavremenjen uvođenjem novih tehnologija sa direktnim pristupom mozgu ispitanika. Na taj način stvaraju se „moždani otisci“ (brain fingerprint). To su zapravo moždani talasi koji se detektuju nakon prikazivanja prizora zločina osumnjičenih, a pre nego ispitanik bude u stanju da sam utiče na tok svojih misli.

Pronalazač ovog savremenog detektora laži je doktor Lari Farvol (Larry Farwall) iz Brain Fingerprint laboratorija (čiji je osnivač). Metoda daje tzv. otisak mozga, slično uobičajenom uzimanju otisaka prstiju. On se formira pomoću „r300“ moždanih talasa. Na osnovu toga otkriva se da li je u ispitanikovom mozgu već postojala informacija (slika) povezana s postavljenim pitanjem.

Kvalitet ovog uređaja i prednost u odnosu na klasične detektore laži leži u činjenici da se svi podaci sadržani u čovekovoj memoriji otkrivaju kompjuterom. Ispitanik se sa njim povezuje odgovarajućim uređajem postavljenim na njegovoj glavi. Prema tome, svi zaključci o memorisanim podacima izvode se pomoću računara, bez ikakvih subjektivnih uticaja čoveka koji vrši ispitivanje.

Primena ove metode u sudstvu već je legalizovana u nekim delovima Amerike. Najpre je obavljeno njeno testiranje, u čemu je aktivno učestvovao i FBI. Ispitivan je veliki broj ljudi iz različitih sredina, među kojima je bilo i zaposlenih u FBI-ju. Rezultati su pokazali izuzetnu preciznost – stoprocentnu tačnost ove metode, što je ogroman napredak u odnosu na kontroverzne rezultate dosadašnjih detektora.

Metoda je prvi put primenjena u Oklahomi. Testiran je Džimi Rej Sloter (Jimmy Ray Slaughter), koji je osuđen na smrtnu kaznu za dvostruko ubistvo (svoje prijateljice i zajedničkog deteta). Rezultati ispitivanja preko „otiska mozga“ pokazali su da u njegovom mozgu nisu bile memorisane slike mesta gde je ležalo telo ubijene žene i garderobe koju je ona nosila. Ukoliko sud bude u budućnosti priznavao rezultate ovakvog „čitanja misli“, to će značiti revolucionarne promene u čitavom pravosuđu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Saša Ilić

    Gde se može kupiti bilo koji detektor lazi i koliko košta. Takođe, koliko košta onaj za mobilni telefon i gde se može nabaviti?