Halo, taksi

Inovacije u taksi službi, koje bi trebalo da dovedu do znatno efikasnijeg funkcionisanja ove neophodne komponente urbanih gradskih sredina, aktuelne su i kod nas. Kako se to radi u drugim svetskim gradovima pokazuje novi sistem TLC SmartCab, koji se upravo uvodi u Njujorku.
TLC SmartCab je komunikacioni sistem namenjen taksi službama, koji je napravila kompanija Digital Dispatch. Eksperimentalno se uvodi u taksi službe New York City Taxi i Limousinne Commission. Još pre dve godine ove kompanije su došle do zaključka da je krajnje vreme da se njihove taksi službe osavremene. Rezultat je TLC SmartCab. U eksperimentalnom periodu sistem je ugrađen i primenjen na oko 200 taksija, a do kraja godine sva taksi vozila ovih kompanija trebalo bi da funkcionišu korišćenjem ovog novog sistema.
TLC SmartCab obuhvata hardverski, softverski i komunikacioni deo. Po funkcijama, dve komponente čine ovaj sistem. To je sistem za određivanje GPS lokacije vozila, ugrađen u uređaj namenjen vozačima taksija – Vector 530 Driver Information Monitor, i uređaj namenjen putnicima – View 8000 Passanger Information Monitor.
Vector 530 Driver Information Monitor je mali uređaj postavljen na komandnoj tabli vozila. U njemu je GPS sistem lociranja kombinovan s automatskim povezivanjem s dispečerskim centrom. Na taj način je komuniciranje i slanje neophodnih podataka (početak i kraj vožnje, odredište) znatno pojednostavljeno. Preko ovog sistema taksista dobija i informacije o stanju saobraćaja u delu grada kojim se kreće, saobraćajnim gužvama i eventualnim nesrećama.
Posebne pogodnosti imaju putnici ovih taksija. Iza prednjih sedišta, na naslonima, za njih je postavljen veliki touch screen ekran (View 8000 Passanger Information Monitor). Na taj način oni neprekidno dobijaju informacije o putu i vožnji, a na kraju kompletnu kalkulaciju o ceni. Monitor pokazuje GPS mape u realnom vremenu, udaljenost od odredišta, kao i razne video sadržaje (vesti, informacije od lokalnog značaja i slično). Posebna pogodnost za putnike biće plaćanje taksi usluga u samom vozilu platnim karticama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

komunikacioni sistemmobilni telefonitaksi sluzbatlac smartcabvector 530
Komentari (0)
Dodaj komentar