Hardver: šta je bolje zameniti nego popravljati (4)

9. Tastatura je deo računarske konfiguracije koji se svakodnevno koristi, pa bi zato trebalo da bude što zgodnija za rad i efikasnija. Posle tako česte upotrebe nije ni čudo što i ona ponekad otkaže (mada, mora se priznati, vrlo retko). S obzirom na to da se radi o zaista jeftinom delu konfiguracije, ako se to dogodi, nemojte ni razmišljati o popravljanju. Tastaturu sigurno koristite otkad imate računar, pa se odlučite da je zamenite novom i savremenijom.
Argumenata za to imate više nego dovoljno. Tastature najnovije generacije pružaju mnoge pogodnosti pri korišćenju – predefinisane tekstove za ponavljanje komandi, imaju ugrađene USB portove pa mogu poslužiti kao „habovi“ za povezivanje s drugim uređajima, a postoje i bežične tastature, koje omogućavaju slobodu korišćenja i s veće udaljenosti od računara. Te pogodnosti će znatno olakšati i ubrzati vašu komunikaciju s računarom.
10. Monitor je, kao što i samo znate, deo koji prvi skreće pažnju pri pogledu na računarsku konfiguraciju. Pošto je to obično i najskuplja stavka konfiguracije, potrebno je malo više hrabrosti (čitaj: para) da se on zameni. Međutim, ako je vaš monitor star nekoliko godina i, logično, pripada CRT kategoriji (s katodnom cevi), ozbiljno razmislite o njegovoj eventualnoj zameni. Ukoliko se desi da eventualno otkaže, uložite napor i kupite nov LCD (popravka starog monitora koštaće vas više nego što ga trenutno možete prodati kao ispravnog).
Na CRT se, prema tome, nemojte vraćati, osim u slučaju da se bavite vrhunskom grafikom i dizajnom. Za takvu primenu vrhunski CRT monitori velikih dimenzija, po ceni od nekoliko hiljada evra, kvalitetniji su od ostalih tehnologija i zasad neprevaziđeni. Ipak, pretpostavljamo da takvih ovde nema. Dakle, za nas obične smrtnike, lagan, tanak i lepo dizajniran LCD monitor pravi je izbor. Već nekoliko godina koristi se svuda u svetu, pa je red da i mi zaboravimo na CRT (ukoliko to već nismo).
Na kraju naših (naravno, neobaveznih) sugestija još nekoliko reči. Kao što se i može zaključiti, mi smo generalno (ukoliko je to moguće) za zamenu starih i prevaziđenih delova novim generacijama i tehnologijama. Podrazumeva se da vam kvar (otkaz) delova računara uopšte ne želimo. Neka vam računar radi stabilno i dugo. Ali, ako se to ipak dogodi, ili jednostavno shvatite da vaš računar nije u stanju da se izbori s novim softverom, uložite napore i obnovite njegove delove. Držite se mudre izreke: „Svako zlo krije u sebi i nešto dobro“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hardverkompjuterkompjuterikvarzamena
Komentari (0)
Dodaj komentar