HAZUS – pomoć u slučaju zemljotresa

Proteklih godinu dana smo bili svedoci katastrofalnih zemljotresa koji su odneli hiljade ljudskih života i počinili ogromnu materijalnu štetu. Predvideti zemljotres je skoro nemoguće, ali je moguće pravovremeno i na odgovarajući način reagovati na katastrofu. Od brzine i načina reakcije zavisi koliko će života biti spaseno.

Softverski paket HAZUS je nastao upravo sa ciljem da omogući pravi i najefikasniji odgovor na zemljotres i njegove posledice. Razvijen u SAD, ovaj program predstavlja svojevrsnu bazu podataka o regionima i gradovima na teritoriji Sjedinjenih Država, sa svim relevantnim podacima koji se odnose na slučaj zemljotresa. Pored geoloških saznanja i informacija, tu su i podaci o vrsti građevinna, načinu izgradnje i materijalima, podaci o infrastrukturi.

Na osnovu svih ovih podataka, posle unošenje jačine zamišljenog potresa, HAZUS proračunava kolika bi i kakva šteta bila, koliko bi bilo ljudski žrtava, šta bi se desilo sa vodosnabdevanjem, gasovodima i elektro-sistemom, u kakvom bi stanju bili putevi i u kojim delovima naseljenih mesta bi bilo najviše posledica. U sledećem koraku ovaj program i predlaže najbolja rešenja, odnosno vrstu opreme neophodne za saniranje konkretnih šteta, broj spasilaca, pravce kretanja, redosled koraka koji treba preduzeti. HAZUS ne može da zemljotres predvidi, ali predviđa posledice i otkriva „slabe tačke“ u gradovima.

Pored preventivne strane (priprema za moguću situaciju), ovaj program služi i za brzo reagovanje na zemljotres koji se zaista dogodio, upućujući ekipe na mesta na kojima je šteta najveća i na načine kako da reaguju na nju. U slučaju katastrofe, HAZUS se može koristiti i za brzu procenu štete i planiranje pomoći preživelima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar