Hirurgija: Brzim hladjenjem tela pacijenta do više vremena za operaciju

 Brzo hladjenje tela pacijenata može hirurzima dati dodatno vreme da saniraju najteže traumatske povrede, potvrdio je tim hirurga Medicinskog fakulteta Univerziteta u Merilendu, u SAD.

Oni su prvi uveli pacijenta u „suspendovanu animaciju“, navodi se u ovonedeljnom izveštaju u časopisu „Nju Sajentist“, preneo je američki tehnološki sajt CNET.

Procedura „Spasavanja i oživljavanja u hitnom slučaju“ (EPR) pri prestanku rada srca zbog traume (EPR-CAT), probno uvedena 2010. godine, sastoji se u brzom hladjenju tela pacijenta sa ekstremnim traumama kakva je teška rana od metka ili noža.

Prognoza za tu vrstu traume je loša: Zbog naglog i obilnog gubitka krvi, tim pacijentima srce brzo prestaje da radi. Kad srce stane, hirurzi imaju samo nekoliko minuta da zaustave krvarenje i ponovo pokrenu srce pre no što dođe do oštećenja niz organa. Šanse za preživljavanje su veoma male: izmedju dva i pet odsto.

Čak i ako pacijenti prežive, nedostatak kiseonika prouzrokovan krvarenjem može izazvati trajna oštećenja mozga.

Semujel Tišerman, koji nadgleda probu procedure EPR-CAT, smatra da brzo hlađenje ili „indukovana hipotermija“ tela pacijenta s traumama može doneti hirurzima dodatno vreme, važno za uspeh intervencije.

Metod koji se klinički ispituje se sastoji u tome da se ledenim fiziološkim rastvorom telesna temperatura spusti na manje od 10 stepeni Celzijusa što je oko 27 stepeni niže od uobičajene temperature ljudskog tela.

Kompjuterskim jezikom rečeno, ideja je da ta „indukovana hipotermija“ dovede ljudsko telo u neku vrstu „pripravnosti“ („standby mode“). Metabolički procesi se time usporavaju, te je ćelijama potrebno manje kiseonika nego obično čime se sprečava njihovo oštećenje. Kada se rane hirurški saniraju, „sistem“ – ljudsko telo se može ponovo pokrenuti uz nadu da nema dugotrajnih efekata po „hardver“ – organe.

Postoji pouzdan naučni razlog zbog kojeg se veruje da se brzim hlađenjem mogu postići tako čudesni rezultati.

„Njujork tajms“ je izvestio o sličnom ispitivanju na psima (s pomalo zabrinjavajućim naslovom „Zombi psi“ – piše CNET) u decembru 2005. godine, kada su psi „prevodjeni u zagrobni život iz kojeg su se vraćali“.

Posle potpunog ispuštanja krvi i prestanka rada srca, krvni sudovi pasa su pumpanjem bili potpuno napunjeni hladni fiziološkim rastvorom. Lekari su rekli da su psi bili klinički mrtvi. Tri sata kasnije je fiziološki rastvor zamenjen krvlju i psi su zagrevani. Preživeli su. Ono što je najvažnije, potom nije izgledalo da imaju neki veći neurološki deficit.

Sada će grupa od 20 pacijenata biti uključena u studiju probne primene tog metoda na ljudima – 10 će dobiti EPR, a 10 neće.

Pošto pacijenti s teškom traumom nisu u stanju da pristanu na sudelovanje u opitu, američka Uprava za hranu i lekove je odobrila probno ispitivanje pod uslovom samo ako za svaki od tih slučajeva ne postoji alternativan metod lečenja, a dopušteno je da rodbina svakog od pacijenata, koja je ve’ dala saglasnost, može da promeni odluku i odustane od tog novog metoda.

Tišerman je u ponedeljak na simpozijumu u Njujorškoj akademiji nauka govorio o probnom ispitivanju tog metoda, otkrivši da je njegov tim isprobao tehniku „suspendovane animacije“ na jednom pacijentu, čoveku.

Očekivani datum završetka ispitivanja je decembar ove godine, a puni rezultati očekuju se do kraja iduće, 2020. godine, preneo je CNET.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar