Hitachi napravio najmanji čip na svetu

Japanski Hitachi je saopštio da je uspeo da napravi beskontaktno integrisano kolo čiji je čip manji od pirinčane pahuljice (zaista japansko poređenje!) i osmišljen je tako da ga je moguće ugraditi u običan list papira. Kompanija sa ponosom navodi da se radi o najmanjem beskontaktnom integrisanom kolu na svetu.

Dimenzije novog čipa su 0,4 sa 0,4 mm, radi na 2,45 GHz i ima 128 ROM (Read Only Memory) memorije, što znači da se podaci ne mogu menjati pošto se jednom upišu. Čip je veoma izdržljiv i robustan i neće se, recimo, slomiti kada se papir u koji je ugrađen presavije na mestu na kom se čip nalazi. Bar tako tvrdi predstavnik kompanije za medije Masanao Sato, dodajući da kompanija nastavlja rad na razvoju ovog modela.

Na ovom čipu je moguće pohraniti broj od 38 cifara, što je dovoljno da svaki ima jedinstven identifikacioni broj, što ih čini idealnim za borbu protiv krivotvorenja vrednih papirnih dokumenata, kao što su banknote, hartije od vrednosti (obveznice i sl), razni sertifikati i lični čekovi. Osim toga, ove čipove je moguće vrlo uspešno koristiti i za sprečavanje prodaje lažne luksuzne robe.

Zanimljivo je da se Hitachi toliko zagrejao za svoj novi proizvod da namerava da obrazuje nov poslovni ogranak, čiji će cilj biti da ubrza komercijalizaciju novog čipa kroz snažan marketing i dobru organizaciju distribucije i prodaje. Verovatan razlog ovakve odluke leži u predviđanju da bi ukupna vrednost tržišta koje bi bilo pokriveno ovim čipom već do 2005. godine mogla dostići fantastičnih 145 miliona dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar