Hitachi se okreće budućnosti

Japanska kompanija Hitachi je odlučila da krajem 2001. prekine sa proizvodnjom katodnih cevi za računarske monitore, te da se usredsredi na proizvodnju panela sa tečnim kristalima. Ova kompanija je, inače, jedan od pionira proizvodnje LCD panela – još u aprilu 1997. je počela da prodaje jednodelni računar sa LCD panelom sa tankoslojnim tranzistorima (Thin Film Transistor, TFT), dijagonale 13,3 inča. Uprkos visokoj ceni, koja je tada iznosila 2.760 dolara i više, ovi računari su privukli veliku pažnju stručne javnosti zahvaljujući činjenici da zahvataju i do dve trećine manje prostora na radnom stolu u odnosu na klasične računare.

Planetu je već uveliko zahvatila histerija (primetna čak i kod nas, uprkos siromaštvu) masovnog prelaska sa CRT (monitori sa katodnom cevi) na LCD (monitori sa prikazom na osnovu tečnih kristala) tehnologiju, tako da se već nekoliko meseci globalno beleži postojani trend pada potražnje (a shodno tome – i cene) “klasičnih”, a uporedo sa tim i porasta potražnje monitora sa tečnim kristalima, jer je omasovljavanje njihove proizvodnje omogućilo da im cena postane pristupačna čak i za džep “običnog” korisnika.

Obrazlažući ovu odluku, kompanija je u svom saopštenju izrekla zapažanje za koje, zapravo, više i nije potrebna neka naročita mudrost niti sposobnost predviđanja: “Očekujemo da će LCD tehnologija u budućnosti potpuno zameniti CRT tehnologiju”.

Naravno, ozbiljne kompanije ovakve odluke ne donose naprečac – to nije uradio ni Hitachi. Odluka je doneta pošto je kompanija na više načina pokušala da poveća isplativost njihove proizvodnje. U te poteze se ubrajaju i preseljenje proizvodnje u fabrike u Singapuru i Maleziji (zbog jeftinije radne snage), kao i izbacivanje na tržište novih modela sa kratkom cevi, ravnom površinom i velikom dijagonalom.

Ova odluka, ipak, ne znači da će Hitachi prestati da nudi CRT monitore u okviru računarskih konfiguracija koje prodaje, već samo to da ih više neće sâm praviti.

Kompanija Stanford Resources, koja se bavi istraživanjem tržišta, predviđa da će LCD tržište početi ubrzano da raste od 2001. godine. Još početkom godine, ova kompanija je predvidela da će LCD monitori već ove godine imati udeo od 9,4% u okviru ukupnog tržišta monitora za stone računare, a da će potražnja rasti 38,9% godišnje do 2007. Prema projekciji Stanford Resources-a, vrednost prometa bi te godine trebalo da dostigne 24,4 milijarde dolara uz 91,2 miliona prodatih primeraka.

Hitachi trenutno razmatra opcije u vezi sa prodajom svojih pogona za proizvodnju CRT monitora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar