HTML – Dodajte ikonicu uz vaš link

Ako ste ikad do sada dodavali neki sajt u vašu Favorites listu u Microsoft Internet Explorer-u 5, zapazili ste sigurno da su neki sajtovi dodali svoju vlastitu ikonicu pored naslova sajta. Na ovaj način se zamenila standardna ikonica Internet Explorer-a, i postignuto je to da sajt se sa takvom ikonicom razlikuje od ostalih linkova i upada u oči. Pa sada, kada pogledate listu, koji vas link „mami“ da kliknete baš njega? Najverovatnije onaj sa specijalnom ikonicom.

Ako do sada niste videli ovakve ikonice, a koristite IE 5, možete otići na sajtove kao što su PageResource.com i Hitmatic.com, te ih dodajte u Favorites listu. Vidite kako se u listi pojavila obojena ikona i kako se ta ista ikona vidi i u Address liniji kada unosite adresu tog sajta.

Kako da i vi za vaš sajt napravite isto? Sve što je potrebno je da kreirate fajl, koji ćete nazvati „favicon.ico“ i postaviti ga u glavni folder vašeg sajta, gde su smešteni i drugi .html fajlovi. Trik je u kreiranju fajla – ikone. Ako slabije poznajete rad sa PhotoShop-om, možete iskoristiti neki od gotovih programa za kreiranje ikonica, kao što je Microangelo 98, koji se nalazi na adresi www.impactsoft.com/muangelo/muangelo.html. Kada instalirate softver kod sebe, upoznajte ga bolje i malo eksperimentišite. Proverite podešavanja i alate za crtanje. Pre crtanja morate podesiti neke opcije:

  • Postavite veličinu ikone na 16×16 piksela, jer će browser primiti samo ovu veličinu.
  • Postavite kolornu paletu na 16 boja.
Sada koristeći alatke za crtanje, nacrtajte ikonicu za vaš sajt. Kada ste završili, snimite fajl kao favicon.ico i upload-ujte fajl na server u sve foldere gde se nalaze .html fajlovi. Zatim izvršite testiranje, dodavanjem vašeg sajta u Favorites listu. Zar nije odličan efekt? Na ovaj način ćete pridobiti koju posetu više na vašem sajtu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

programiranje
Komentari (0)
Dodaj komentar