I Evropa protiv Microsoft-a?

Evropska unija pokrenula je antimonopolski postupak protiv kompanije Microsoft, tvrdeći da zloupotrebljava svoj položaj na tržištu računarskih operativnih sistema kako bi potpuno zagospodarila njime. Evropska komisija, izvršno telo Evropske unije, saopštila je da je ovaj potez usledio kao reakcija na žalbu firme Sun Microsystems, jednog od glavnih rivala Microsoft-a.

Kompanija Sun tvrdi da je Microsoft povredio antimonopolske zakone diskriminatorskom politikom dodele licenci i odbijanjem da objavi podatke o programskom sučelju aplikacija (Application Programming Interface, API) svog operativnog sistema Windows čime se onemogućava ostvarivanje kompatibilnosti između Windows-a i ne-Microsoft-ovog serverskog softvera, što upućuje na nastojanje Microsoft-a da svoju moć na tržištu operativnih sistema zloupotrebi kako bi ojačao i poziciju na tržištu serverskog softvera.

Okružni sud distrikta Vašington već je doneo presudu po kojoj je Microsoft prekršio američke antimonopolske zakone i stoga mora biti podeljen u dve kompanije, jednu koja će proizvoditi operativne sisteme i drugu koja će proizvoditi aplikacije. Trenutno je u proceduri žalba Microsoft-a Saveznom apelacionom sudu u Vašingtonu na ovu presudu.

EU je, pak, dala Microsoft-u dva meseca da pripremi odgovor na ove optužbe, a nikakvu zvaničnu odluku ne bi trebalo očekivati pre kraja godine, tvrdi Amelija Tores (Amelia Torres), portparol komesara EU za konkurenciju Marija Montija (Mario Monti). Ona kaže da se radi o složenoj proceduri, za koju je potrebno više meseci, s obzirom da je neophodno zakazati i usmena saslušanja.

Ako bude utvrđeno da su evropski antimonopolski propisi zaista povređeni, Evropska komisija bi mogla da kazni Microsoft, i to u iznosu od čak 10% njegovog ukupnog godišnjeg prihoda. Ipak, u praksi, ove kazne nikad nisu premašivale 1%.

Toresova je još navela kako komisija još uvek nije došla ni do kakvih konkretnih zaključaka, ali da navode o prekršaju antimonopolskih propisa od strane kompanije Microsoft prihvata vrlo ozbiljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar