IBM AIX uskoro i na Intel platformama

IBM bi ove jeseni trebalo da izda AIX 5L, dorađenu i preimenovanu verziju AIX operativnog sistema, a osnovna novina je da će ovom moćnom operativnom okruženju biti pridodata i snaga Linux-a, zahvaljujući čemu će ovaj OS biti prva verzija AIX-a koja će moći da radi na IBM-ovim sistemima sa procesorima Power i Intel-ovim Itanium-om (IA 64).

Tako će sadašnji korisnici AIX-a dobiti još jednu platformu na kojoj će moći da izvršavaju svoje aplikacije, a korisnici Linux-a mogućnost da kombinuju svoje aplikacije sa skalabilnošću i raspoloživošću AIX-a.

Linux-ovo programsko sučelje aplikacija (Application Programming Interface, API) biće prilagođeno AIX-u, a standardne AIX biblioteke unapređene kako bi mogle da podrže Linux. Linux aplikacije za sisteme zasnovane na 64-bitnom čipu Itanium moći će da se izvršavaju na AIX 5L sistemima prostom rekompilacijom izvornog koda.

Već je najavljeno da će proizvođači velikih sistema, poput Unisys-a i Bull HN-a, isporučivati sisteme zasnovane na IA-64 na kojima se izvršava AIX 5L, i to čim se ovi proizvodi pojave.

Ceo projekat traje već dve godine i za to vreme IBM je radio zajedno sa kompanijama The Santa Cruz Operation i Sequent Computer Systems (koja je sada u vlasništvu IBM-a) na razvoju verzije AIX-a za Intel-ovu platformu. Proizvod ovih napora je upravo AIX 5L.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar